Business & Finance Δευτέρα 8/02/2021, 10:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπάιντεν για Σι: «Δεν έχει ούτε ένα δημοκρατικό οστό στο σώμα του»

Μπάιντεν για Σι: «Δεν έχει ούτε ένα δημοκρατικό οστό στο σώμα του»

O πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη για «ακραίο ανταγωνισμό» με την Κίνα, αλλά η προσέγγισή του θα είναι διαφορετική από του προκατόχου του. «Δεν πρόκειται να το κάνω με τον τρόπο του Τραμπ. Θα εστιάσουμε στους διεθνείς κανόνες» είπε ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο CBS.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι δεν έχει μιλήσει ακόμη με τον Κινέζο ομόλογό του από τότε που ανέλαβε επισήμως καθήκοντα. «Τον γνωρίζω πολύ καλά» σημείωσε, εξηγώντας πως από τη θέση του αντιπροέδρου είχε περάσει περισσότερο χρόνο με τον Σι από ό,τι με οποιονδήποτε άλλο ηγέτη. «Είναι πολύ έξυπνος και είναι πολύ σκληρός- και δεν το εννοώ ως κριτική, είναι η πραγματικότητα- δεν έχει ούτε ένα δημοκρατικό οστό στο σώμα του. 

Η ένταση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη χτύπησε «κόκκινο» επί διακυβέρνησης Τραμπ. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού και πιο πρόσφατα για την πανδημία, που έχει σκοτώσει περισσότερους από 460.000 Αμερικανούς. 

Την περασμένη εβδομάδα ο Μπάιντεν τόνισε ότι θα εργαστεί στενά με τους συμμάχους, ώστε να εντείνει την πίεση στην Κίνα. «Θα αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές παραβάσεις της Κίνας» εξήγησε περιγράφοντας το Πεκίνο ως «τον πιο σοβαρό ανταγωνιστή» της Αμερικής.  «Αλλά είμαστε έτοιμη να συνεργαστούμε με το Πεκίνο όπου είναι προς το συμφέρον της Αμερικής να το κάνει. Θα ανταγωνιστούμε από θέση ισχύος συνεργαζόμενοι με συμμάχους και εταίρους» είπε ο πρόεδρος. 

Σημειώνεται ότι μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, μίλησε για πρώτη φορά με τον Κινέζο ομόλογό του, Γιανγκ Τζιετσί. Σε μία τηλεφωνική συνομιλία, που χαρακτηρίστηκε από ένταση, ο Μπλίνκεν είπε στον Γιανγκ ότι η Κίνα θα λογοδοτήσει για τις κινήσεις της, ειδικά όσον αφορά στο ζήτημα της Ταϊβάν. Παράλληλα κάλεσε το Πεκίνο να καταδικάσει το πρόσφατο πραξικόπημα στην Μιανμάρ. Κατά την ομιλία του στη Γερουσία ο Μπλίνκεν είπε άλλωστε ότι ο Τραμπ «δικαίως ακολούθησε πιο σκληρή στάση έναντι της Κίνας». «Διαφωνώ πολύ με τον τρόπο που το χειρίστηκε σε μία σειρά από τομείς, αλλά η βασική αρχή ήταν σωστή» τόνισε. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News