Business & Finance Πέμπτη 24/12/2020, 14:38
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ – Κίνα: Παραμένουν στις «παρυφές» του εμπορικού πολέμου

ΗΠΑ – Κίνα: Παραμένουν στις «παρυφές» του εμπορικού πολέμου

Παρά τη συμφωνία του περασμένου Ιανουαρίου, οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας εξακολουθούν να απέχουν παρασάγγας από το να χαρακτηριστούν ως καλές. Κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί ως προς τη μείωση του εμπορικού πλεονάσματος του Πεκίνου έναντι της Ουάσιγκτον.

Η «φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας, με την οποία μπήκε ένα προσωρινό «τέλος» στον πόλεμο δασμών, προβλέπει την αύξηση της αγοράς αμερικανικών προϊόντων από τη χώρα της Άπω Ανατολής. Η δέσμευση της Κίνας, συγκεκριμένα, αφορά την εισαγωγή πρόσθετων αμερικανικών αγαθών και υπηρεσιών, αξίας τουλάχιστον 200 δισ. δολαρίων, εντός του 2020 και του 2021.

Πολλοί αναλυτές, ωστόσο, θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή ο παραπάνω στόχος δεν είναι ρεαλιστικός, λόγω και των δυσχερειών από την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την κάμψη της κινεζικής ζήτησης για εισαγωγές.

Από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2020, η Κίνα έχει εισαγάγει από τις ΗΠΑ αγαθά και υπηρεσίες, αξίας 82 δισ. δολαρίων, λίγο πάνω από το 50% του συνολικού στόχου για το 2020 (159 δισ. δολάρια). 

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Peterson, οι κινεζικές εισαγωγές υπολείπονται σ’ όλες τις επιμέρους κατηγορίες έναντι των στόχων. Οι μοναδικοί κλάδοι, όπου έχει παρατηρηθεί πρόοδος, είναι τα ενεργειακά προϊόντα και κυρίως, τα αγροτικά αγαθά. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σινο-αμερικανικές εμπορικές σχέσεις επιδεινώθηκαν σημαντικά, μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θέλοντας να περιορίσει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ επέβαλε μια σειρά δασμών στα εισαγόμενα από την Κίνα προϊόντα. 

Άμεση ήταν η αντίδραση του Πεκίνου, η οποία προχώρησε σε αντισταθμιστικά μέτρα. Το γαϊτανάκι αυτό συνεχίστηκε για αρκετούς μήνες, έως ότου οι δύο υπερδυνάμεις αποφάσισαν να βρουν μια ενδιάμεση λύση, αναβάλλοντας την επιβολή νέων μέτρων.

ΗΠΑ και Κίνα, πέραν του εμπορικού πολέμου, έχουν εμπλακεί και σ’ έναν ακόμη πιο «βρόμικο» πόλεμο, αυτό της τεχνολογίας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την περίπτωση της Huawei, η οποία έχει αποκλειστεί από κάθε αμερικανικό project. 

Την ίδια ώρα, αν και η επιβολή νέων δασμών έχει «παγώσει» χάρη στη συμφωνία του Ιανουαρίου, σε ισχύ συνεχίζουν να βρίσκονται όλοι οι ήδη επιβληθέντες. Ο νέος πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει διευκρινίσει ότι δεν μπορεί να τους άρει αμέσως μόλις αναλάβει καθήκοντα.

Μάλιστα, έχει υποστηρίξει ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να πραγματοποιήσει μία πλήρη αξιολόγηση της σινο-αμερικανικής «φάσης 1», προκειμένου να αναπτύξει μια «συνεκτική στρατηγική» απέναντι στην Κίνα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News