Business & Finance Δευτέρα 2/11/2020, 15:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Το ΔΝΤ αναμένει διψήφια ύφεση για το 2020

Εξαιρετικά αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη γαλλική οικονομία, η οποία αναμένεται να καταγράψει διψήφια ύφεση, ως απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με τη χώρα να βρίσκεται σε γενικό lockdown, ανάλογο του Μαρτίου-Απριλίου, το Ταμείο εκτιμάει ότι το γαλλικό ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 10% για το σύνολο του τρέχοντος έτους, ενώ όσον αφορά το 2021 προβλέπει ανάκαμψη της τάξης του 5% – 6%. Ωστόσο, όπως σημειώνει, η επίδοση του επόμενου έτους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της πανδημίας και τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων.

Αξίζει να σημεωθεί ότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού ανάγκασε την κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν να επαναφέρει το καθεστώς της καραντίνας, αδιαφορώντας για το οικονομικό κόστος, το οποίο -σύμφωνα με το Παρίσι- θα προκαλέσει ύφεση 11% για το σύνολο του 2020.

Άλλωστε, η δημοσιονομική ζημιά για τον προϋπολογισμό του κράτους υπολογίζεται μόνο για τον Νοέμβριο, όσο δηλαδή διαρκέσει αυτός ο δεύτερος γύρος lockdown, σε τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια ευρώ, ανεβάζοντας το δημόσιο χρέος στο 119,8% του ΑΕΠ.

«Χρειάζεται μια αξιόπιστη και φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη προσαρμογή, η οποία θα εφαρμοστεί όταν ξεκινήσει η οικονομική ανάκαμψη» επισημαίνει το ΔΝΤ, μετά την ολοκλήρωση των καθιερωμένων επαφών με το οικονομικό επιτελείο της γαλλικής κυβέρνησης. Η προσαρμογή αυτή, μάλιστα, θα πρέπει να εστιάσει στις δημόσιες δαπάνες, οι οποίες συγκαταλέγονται στις υψηλότερες του κόσμου.

Υπενθυμίζεται ότι για το 2020 και για το 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναστείλει την ισχύ των δημοσιονομικών κανόνων, οι οποίοι προβλέπουν δημοσιονομικό έλλειμμα έως 3% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος έως 60% του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News