Business & Finance Δευτέρα 2/11/2020, 15:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman Sachs: Πόσο θα κοστίσει το lockdown αυτή τη φορά

Goldman Sachs: Πόσο θα κοστίσει το lockdown αυτή τη φορά

Παρότι τα νέα lockdowns θα οδηγήσουν σε απότομη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, εντούτοις το πλήγμα για τις οικονομίες της Ευρώπης θα είναι μικρότερο σε σχέση με την πρώτη καραντίνα, εκτιμούν οι αναλυτές της Goldman Sachs σε τελευταία έκθεσή τους. 

Πρώτα από όλα, τα περιοριστικά μέτρα  που επιβάλλονται σήμερα σε όλη την Ευρώπη είναι πιο «light» από το συνολικό «κλείσιμο» των οικονομιών που εφαρμόστηκε στο πρώτο lockdown, αφού  αυτή τη φορά, τα σχολεία και τα εργοστάσια θα παραμείνουν ανοικτά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Goldman Sachs, οι περιορισμοί θα είναι αυτή τη φορά περίπου στο ένα τρίτο σε σχέση με το πρώτο lockdown. 

Από την άλλη πλευρά, η Goldman Sachs διαπιστώνει ότι η κινητικότητα έχει γίνει λιγότερο ευαίσθητη στα νέα περιοριστικά μέτρα, κάτι που σημαίνει ότι το κάθε μέτρο θα έχει μικρότερη αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη. 

Κατόπιν  αυτών, ο αμερικανικός οίκος περιμένει πλήγμα 4% στην οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης το Νοέμβριο (κυρίως εξαιτίας της συρρίκνωσης στον τομέα των υπηρεσιών), την ώρα που το αντίστοιχο πλήγμα είχε φτάσει στο 20% τον Απρίλιο. 

Η Goldman Sachs υπολογίζει ότι οι νέοι περιορισμοί θα διαρκέσουν τρεις μήνες, πριν να αρχίσουν να αίρονται σταδιακά, ξεκινώντας από το Φεβρουάριο.  

Συνεπώς, ο οίκος υποβαθμίζει τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις του για όλη την Ευρώπη, περιμένοντας συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 2,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2020 (έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 2,2%). Η Γαλλία αναμένεται να εμφανίσει μείωση του ΑΕΠ κατά 3,8%, η Ισπανία κατά 3,3%, η Ιταλία κατά 2,3% και η Γερμανία κατά 1,5%. 

Για το πρώτο τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,5% (έναντι προηγούμενων προβλέψεων για +1,6%), καθώς τα περιοριστικά μέτρα θα αρχίσουν να αίρονται. 

Όμως, εάν τα lockdowns διαρκέσουν περισσότερο, τότε το ΑΕΠ του α΄ τριμήνου ενδέχεται να αποδειχθεί αρνητικό, σπρώχνοντας την Ευρωζώνη σε μια διπλή ύφεση, προειδοποιεί η Goldman. 

«Παρόλα αυτά, παραμένουμε θετικοί για μία ευρωπαϊκή ανάκαμψη μετά το χειμώνα, με δεδομένη την προσδοκία μας ότι το εμβόλιο θα γίνει ευρέως διαθέσιμο το τρίτο τρίμηνο του 2021, η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι ισχυρή και η νομισματική και δημοσιονομική στήριξη θα συνεχιστεί», τονίζουν οι αναλυτές του οίκου. Συνεπώς, αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη πέραν των επόμενων έξι μηνών, κάνοντας λόγο για ανάκαμψη 3,2% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης το β΄ τρίμηνο του 2021 και συνέχιση της ισχυρής ανάπτυξης και κατά το β΄ εξάμηνο του επόμενου έτους. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS