Business & Finance Δευτέρα 15/02/2021, 23:00
ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Εurogroup: Την περίοδο Μαρτίου – Μαίου οι κρίσιμες αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης

Εurogroup: Την περίοδο Μαρτίου – Μαίου οι κρίσιμες αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης

To διάστημα Μαρτίου – Μαίου αναμένεται να αποφασίσει η Ευρωζώνη πότε και πώς οι κυβερνήσεις θα αρχίσουν να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης από τις οικονομίες τους, καθώς η πρόοδος της εκστρατείας των εμβολιασμών θα επιτρέψει την άρση των περιοριστικών μέτρων και την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, όπως ανέφερε ο Πασκάλ Ντόναχιου, μετά την ολοκλήρωση του σημερινού Eurogroup. 

Oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν στις συζητήσεις τους σημείο αναφοράς τις πρόσφατες προβλέψεις της Κομισιόν, που έδειξαν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι μικρότερη του αναμενομένου εφέτος και αποφάσισαν να διατηρήσουν προς το παρόν άθικτα όλα τα μέτρα στήριξης. «Οι προβλέψεις επιβεβαιώνουν την ανάγκη για υποστηρικτικές οικονομικές πολιτικές οι οποίες θα πρέπει να συνεχιστούν όσο διάστημα χρειαστεί», τόνισε ο Ντόναχιου στη συνέντευξη Τύπου, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα και τη μεγάλη αβεβαιότητα ως προς τις προοπτικές της οικονομίας. «Ελλοχεύει ο εγγενής κίνδυνος να μην αποσύρουμε τα μέτρα υπερβολικά γρήγορα όπως επίσης και το αντίθετο, να μην τα αποσύρουμε υπερβολικά αργά», είπε χαρακτηριστικά. 

Οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν τη μεταβατική περίοδο των μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις με περισσότερες λεπτομέρειες τον Απρίλιο. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι κυβερνήσεις θα κληθούν να αποφασίσουν τους επόμενους μήνες εάν θέλουν την αποκατάσταση των κανονισμών για το χρέος και τις δημοσιονομικές δαπάνες – των οποίων έχει ανασταλεί η ισχύ τους έως τα τέλη του 2021 – το 2022 ή να παραταθεί η περίοδος αναστολής της ισχύος για ακόμη ένα χρόνο. 

Επίσης, το να ληφθούν αποφάσεις για τις επιχειρήσεις που μπορούν να επιβιώσουν και για αυτές στις οποίες θα επιτραπεί να καταρρεύσουν θα είναι σίγουρα ένα πολύ δύσκολο έργο, που θα πρέπει να γίνει με τη βοήθεια των επενδυτών του ιδιωτικού τομέα, που έχουν στη διάθεσή τους καλύτερα εργαλεία για να αποτιμήσουν την κατάσταση σε σχέση με τις κυβερνήσεις, ανέφεραν κάποιοι κοινοτικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Reuters. 

Eνα σημαντικό στοιχείο που θα βοηθήσει στην διαχείριση των αναμενόμενων χρεοκοπιών θα είναι η πιο εναρμονισμένη νομοθεσία για τις πτωχεύσεις στην Ευρώπη, την οποία οι υπουργοί Οικονομικων θα συζητήσουν τον Απρίλιο. Αυτή η εναρμόνιση θα ανοίξει επίσης το δρόμο για την ένωση των αγορών κεφαλαίου της Ε.Ε. – η οποία θα καταστήσει για τις επιχειρήσεις πιο εύκολο να αντλούν κεφάλαια μέσω χρεογράφων που θα εκδίδονται σε ολόκληρο το μπλοκ και όχι μέσω τραπεζικών δανείων εκεί όπου έχουν την έδρα τους. 

Αυτή η ένωση των αγορών κεφαλαίου, σε συνδυασμό με ένα ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων θα ολοκληρώσει τα βήματα για την τραπεζική ένωση της Ε.Ε., ενισχύοντας και το ρόλο του ευρώ στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News