Business & Finance Τρίτη 8/12/2020, 20:16
ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Προτεραιότητα το ενιαίο σχέδιο ασφάλισης καταθέσεων στην Ευρωζώνη

Προτεραιότητα το ενιαίο σχέδιο ασφάλισης καταθέσεων στην Ευρωζώνη

Η δημιουργία ενός ενιαίου σχεδίου ασφάλισης καταθέσεων στην Ευρωζώνη είναι ένα από τα τέσσερα βασικά θέματα στα οποία θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι εργασίες δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόνοχιου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times, εν όψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε.. 
Στα βασικά αυτά θέματα συμπεριλαμβάνεται επίσης η βελτίωση του πλαισίου διαχείρισης κρίσεων της Ευρωζώνης, η ενοποίηση των διασυνοριακών αγορών και η εξάλειψη του δεσμού μεταξύ τραπεζών και κρατικού χρέους, ανέφερε ο Ντόνοχιου, που είναι και υπουργός Οικονομκών της Ιρλανδίας και ο οποίος έχει θέσει ως στόχο την ολοκλήρωση ενός λεπτομερούς σχεδίου εργασίας για την τραπεζική ένωση έως τα μέσα του επόμενου έτους. “Είναι ευθύνη του Eurogroup να εξετάσει πώς μπορούν να γίνουν ακόμη πιο βαθιά τα θεμέλια του ευρώ. Η πανδημία και το Brexit μας υπενθύμισαν ότι η Ευρωζώνη και η Ε.Ε. χρειάζονται ανθεκτικές πηγές δημιουργίας θέσεων εργασίας και αύξησης των εισοδημάτων», είπε χαρακτηριστικά. 
Ο Ντόνοχιου υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης θα χρειαστεί μεγαλύτερες προσπάθειες από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, καθώς και επίπονες μεταρρυθμίσεις. Το Eurogroup δεν έχει καταλήξει ακόμη σε συμφωνία για το πώς θα προχωρήσει το ενιαίο σχέδιο ασφάλισης καταθέσεων, αναγνωρίζοντας τις έντονες ανησυχίες που εκφράζουν κάποιες πρωτεύουσες αναφορικά με το μεγαλύτερο επιμερισμό των κινδύνων. Ομως, το θέμα τώρα, όπως είπε, είναι να δημιουργηθεί μία κεκτημένη ταχύτητα μέσω πολιτικού διαλόγου και επικοινωνίας. Στις βασικές προτεραιότητες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, είναι και ο τρόπος διαχείρισης των αναγκών ρευστότητας μίας προβληματικής τράπεζας και η διασφάλιση πιο αποτελεσματικού συντονισμού ανάμεσα στις εθνικές και στις τραπεζικές εποπτικές αρχές, ενισχύοντας τη διασυνοριακή ενοποίηση.
Αναφορικά με την οικονομία, ο Ντόνοχιου εξέφρασε την άποψη ότι, παρά τις ελπίδες που γεννά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, «είναι ακόμη πολύ ενωρίς για να δηλώσουμε πόσο σημαντικό αντίκτυπο θα έχει στις πολιτικές επιλογές μας το 2021». Ενθάρρυνε δε, τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να στηρίζουν τις οικονομίες τους, ακόμη και εάν η οικονομία ανακάμψει το επόμενο έτος. «Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην θεωρήσουμε ότι οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης σημαίνουν ανάπτυξη για το σύνολο της κοινωνίας. Εχουμε τεράστια θέματα ως προς την απασχόληση, τα εισοδήματα ως συνέπεια του Covid-19».  

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News