Business & Finance Δευτέρα 30/11/2020, 12:36
EUROGROUP

Η Ευρωζώνη ετοιμάζει αλλαγές στη λειτουργία του ESM

Η Ευρωζώνη ετοιμάζει αλλαγές στη λειτουργία του ESM

Μια σειρά αλλαγών στη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ανανένεται να προωθήσουν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της αντοχής του κοινού νομίσματος εν μέσω των αυξημένων οικονομικών προκλήσεων από την πανδημία του κορωνοϊού.

Έναν χρόνο μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία για διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του ESM, οι 19 υπουργοί Οικονομικών, στο σημερινό Eurogroup, εκτιμάται ότι θα δώσουν στο σχέδιο μια οριστική και τελική μορφή.

«Στόχος είναι να φθάσουμε σε μια τελική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του ESM» επιβεβαίωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος συμμετέχει στις προεργασίες της σημερινής συνεδρίασης.

Ποιες οι αλλαγές

Οι αλλαγές, μεταξύ άλλων, αποσκοπούν στη μείωση του ρίσκου των επενδυτών, σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους, καθώς και στην ανάληψη -εκ μέρους του Ταμείου- ρόλου διαμεσολαβητή μεταξύ του δανειζόμενου κράτους και των δανειστών.

Παράλληλα, θα επιτρέψουν στον ESM να παρέχει έκτακτη δανειοδότηση στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF), το οποίο -με τη σειρά του- θα αναλαμβάνει την εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων.

Παρότι η κατ’ αρχήν συμφωνία είχε επιτευχθεί εδώ και έναν χρόνο, στο μεσοδιάστημα δεν καταγράφηκε η οποιαδήποτε πρόοδος λόγω των εσωτερικών εξελίξεων σε ορισμένα κράτη – μέλη.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι που απορρέουν από την πανδημία του κορωνοϊού, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν την οικονομία της Ευρωζώνης σε ύφεση ρεκόρ για το 2020, αποτέλεσαν το κατάλληλο έναυσμα προκειμένου να αναζωπυρωθούν οι προσπάθειες επίτευξης μιας ολικής συμφωνίας.

Εντός του 2021 ο νέος ρόλος του ESM

Άλλωστε, η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση εντάσσεται στις πρωτοβουλίες για τη βαθύτερη οικονομική ενοποίηση της Ευρωζώνης, ένα σχέδιο το οποίο εξελίσσεται παράλληλα με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Εγγύησης των Καταθέσεων (EDIS).

Εφόσον τελικά υπάρξει «λευκός καπνός» για τον ESM στο σημερινό Eurogroup, τότε οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης θα υπογράψουν τη συμφωνία εντός του Ιανουαρίου. Θα ακολουθήσει η έγκριση από τα τοπικά Κοινοβούλιο, με απώτερο στόχο την ενεργοποίηση των αλλαγών πριν το τέλος του 2021.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News