Business & Finance Δευτέρα 15/02/2021, 10:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ινδία: Η νέα υπερδύναμη των εμβολίων Covid

Ινδία: Η νέα υπερδύναμη των εμβολίων Covid

H Ινδία θα μπορούσε να καταστεί η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός εμβολίων για την Covid-19 μετά τις ΗΠΑ, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι έχει τη δυνατότητα να παρασκευάσει αρκετές δόσεις όχι μόνο για να καλύψει τον δικό της πληθυσμό αλλά να παραδώσει σε άλλες ανεπτυσσόμενες οικονομίες. 

Τα περισσότερα εμβόλια στον κόσμο παραδοσιακά παράγονται στην Ινδία. Ακόμη και πριν από την Covid-19 η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη παραγήγαγε έως και το 60% των εμβολίων του κόσμου- και μπορεί να το κάνει σε σχετικά χαμηλό κόστος. 

Υπολογίζεται ότι μέσα στο 2021 στην Ινδία θα παρασκευαστούν 3,5 δισ. εμβόλια Covid έναντι περίπου 4 δισ. εμβολίων στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι η χώρα έχει και το δικό της εμβόλιο. Η ινδική Bharat Biotech ανέπτυξε ένα εμβόλιο σε συνεργασία με το κρατικά ελεγχόμενο Indian Council of Medical Research. Πρόκειται για το Covaxin, το οποίο έχει προς το παρόν εγκριθεί για έκακτη χρήση μόνο στην Ινδία. 

Το εμβόλιο της Astrazaneca, γνωστό ως Covishield στη χώρα, έχει επίσης λάβει έγκριση στην Ινδία και παράγεται τοπικά από το Serum Institute of India (SII). Σύμφωνα με το Reuters το SII παράγει περίπου 50 εκατομμύρια δόσεις του Covishield μηνιαίως και σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή στα 100 εκατ. δόσεις μηνιαίως έως τον Μάρτιο για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση. Και άλλες ινδικές εταιρείες έχουν συμφωνήσει να παράξουν εμβόλια εκ μέρους τρίτων, όπως για το Russian Direct Investment Fund και την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Johnson & Johnson. 

Το Νέο Δελχί έχει δεσμευθεί να στείλει εμβόλια σε γειτονικές χώρες και έχει ήδη προμηθεύσει 17 χώρες με συνολικά 15,6 εκατ. δόσεις, σύμφωνα με το Reuters. 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News