Business & Finance Σάββατο 6/02/2021, 19:37
ΕΜΒΟΛΙΑ

Ζημίες 9,2 τρισ.δολαρίων κινδυνεύει να υποστεί η παγκόσμια οικονομία από τον «εθνικισμό» των εμβολίων

Ζημίες 9,2 τρισ.δολαρίων κινδυνεύει να υποστεί η παγκόσμια οικονομία από τον «εθνικισμό» των εμβολίων

Τεράστιες ζημίες ύψους 9,2 δισ.δολαρίων κινδυνεύει να υποστεί η παγκόσμια οικονομία εξαιτίας των καθυστερήσεων που σημειώνονται στα φτωχά κράτη στους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού σε σχέση με τον αντίστοιχο ρυθμό εμβολιασμών στα πλουσιότερα κράτη. 

Πρόσφατη μελέτη καθηγητών δύο πανεπιστημίων, του Κοχ και του Μέριλαντ, για λογαριασμό του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, κάνει μία προσπάθεια να προσδιορίσει το ύψος της ζημίας που θα υποστεί η παγκόσμια οικονομία, σε περίπτωση που κάποιο μέρος του πλανήτη μείνει πίσω στους εμβολιασμούς, με το μεγαλύτερο κίνδυνο να διατρέχει ο φτωχότερος κόσμος, όπως δείχνουν τα στοιχεία από την κατανομή των εμβολίων. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα πως ακόμη κι αν εμβολιασθεί το σύνολο του πληθυσμού των ανεπτυγμένων χωρών αλλά όχι και οι πληθυσμοί των φτωχότερων κρατών, το κόστος μιας παρατεταμένης πανδημίας θα επιβαρύνει δυσανάλογα τις ανεπτυγμένες οικονομίες, δηλαδή σε ποσοστό 49%.  

Ανάλογη έκθεση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Rand Corporation καταλήγει στην εκτίμηση ότι η ολιγωρία στην εμβολιαστική διαδικασία μπορεί να αφαιρεί από την παγκόσμια οικονομία 1,2 τρισ. δολάρια κάθε χρόνο. Οπως επισημαίνει ο εν λόγω οργανισμός, το κύμα του λεγόμενου εθνικισμού των εμβολίων μπορεί να κοστίσει στις χώρες υψηλού εισοδήματος 119 δισ. δολάρια ετησίως, όταν το κόστος που θα επωμιστούν για να διασφαλίσουν εμβόλια στις φτωχές χώρες δεν θα υπερβαίνει τα 25 δισ. δολάρια.

Οι φτωχές χώρες βρίσκονται σε δεινή θέση σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες οικονομίες, δεδομένου ότι έχουν πολύ αδύναμα συστήματα υγείας και δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα αυξανόμενα κρούσματα. Η ίδια έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ και η Γερμανία θα πληγούν περισσότερο αν δεν εμβολιαστεί ο παγκόσμιος πληθυσμός. Την ίδια στιγμή, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί πως αν δεν προχωρήσει ταχύτατα ο εμβολιασμός, θα υπονομευθεί η προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας για ανάκαμψη 4% μέσα στο τρέχον έτος.

Οι εκτιμήσεις είναι τουλάχιστον δυσοίωνες και έρχονται σε μια στιγμή που περιβάλλει αβεβαιότητα την εμβολιαστική διαδικασία σε πολλές χώρες. Ασκούν, έτσι, πιέσεις στις πλούσιες χώρες για να διανείμουν σε όλον τον κόσμο τα αποθέματά τους σε εμβόλια ακόμη κι αν η κοινή γνώμη των πλούσιων χωρών δεν συμμερίζεται τη διάθεση για τόση γενναιοδωρία.

Οπως προκύπτει από τον δείκτη Εμβολίων του Bloomberg, στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας μοιράστηκαν σε όλον τον κόσμο 4,5 εκατ. δόσεις εμβολιασμού την ημέρα. Αυτός ο όγκος εμβολίων, όμως, δεν διανεμήθηκε ισομερώς. Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν απορροφήσει περίπου το 40% των 119,8 εκατ. δόσεων εμβολιασμού που έχουν διανεμηθεί ώς τώρα.

Σύμφωνα με τον δείκτη Vaccine Tracker του Bloomberg, την τελευταία εβδομάδα χορηγήθηκαν κατά μέσο όρο 4,54 εκατομμύρια δόσεις σε όλο τον κόσμο. 

Οι αναπτυσσόμενες και οι αναδυόμενες αγορές, δεν τα πάνε τόσο καλά. Στην Αφρική, μόνο η Αίγυπτος, το Μαρόκο, οι Σεϋχέλλες και η Γουινέα έχουν αναφέρει ότι ξεκίνησαν να χορηγούν κάποιο από τα εμβόλια. Μεγάλο μέρος της Κεντρικής Ασίας και της Κεντρικής Αμερικής δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τον εμβολιασμό ή κινείται αργά.

«Με τον ιό να μεταλλάσσεται , καμία χώρα δεν είναι ασφαλής έως ότου εμβολιαστεί ολόκληρος ο κόσμος και επιτευχθεί το τείχος ανοσίας», δήλωσε ο Chua Hak Bin, επικεφαλής οικονομολόγος της Maybank Kim Eng Research Pte στη Σιγκαπούρη.

Κάποιες χώρες μπορεί να βοηθηθούν σύντομα μέσω του μηχανισμού Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για την δίκαιη διανομή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Ο Covax θα στείλει 97,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου στην Ινδία στην πρώτη προσπάθεια  της χώρας να εμβολιάσει τον πληθυσμό της, και παρά το γεγονός ότι η τρέχουσα προσφορά στη χώρα φαίνεται να ξεπερνά τη ζήτηση. Το Πακιστάν πρόκειται να λάβει 17,2 εκατομμύρια δόσεις  από το πρόγραμμα, και η Νιγηρία 16 εκατομμύρια.

Φέρνοντας για παράδειγμα την Ινδονησία, το Bloomberg αναφέρει πως είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και φιλοξενεί 274 εκατομμύρια ανθρώπους, ωστόσο οι περιπτώσεις και οι θάνατοι από Covid-19 έχουν επιταχυνθεί με ρυθμούς ρεκόρ. Σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι έλαβαν την  πρώτη δόση του εμβολίου έως τα τέλη Ιανουαρίου, αποτυγχάνοντας να επιτύχει τον στόχο της κυβέρνησης που ήθελε χορήγσηη 598.400 δόσεων εκείνο το μήνα. Η χώρα είναι σήμερα ανάμεσα στις  λιγότερο εμβολιασμένες σε 66 έθνη, με 0,30 δόσεις ανά 100 άτομα από τις 5 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Vaccine Tracker του Bloomberg.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News