Business & Finance Παρασκευή 5/02/2021, 14:56
BUSINESS & FINANCE

Σε 9,2 τρισ. δολάρια το κόστος του εμβολιαστικού «εθνικισμού»

Τι δείχνει έρευνα του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου

Σε 9,2 τρισ. δολάρια το κόστος του εμβολιαστικού «εθνικισμού»

Στο αστρονομικό ποσό των 9,2 τρισ. δολαρίων μπορεί να διαμορφωθεί η «ζημιά» στην παγκόσμια οικονομία από μια άνιση διανομή των εμβολίων κατά της Covid-19. Σ’ αυτό το συμπέρασμα καταλήγει πρόσφατη έρευνα του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ισότιμης πρόσβασης των χωρών σε θεραπειες και εμβόλια εναντίον της πανδημίας.

Παρόμοια έρευνα, μάλιστα, η οποία διενεργήθηκε από τη Rand Corporation, υπολογίζει το ετήσιο κόστος σε 1,2 τρισ. δολάρια, με την παγκόσμια οικονομία να αναπτύσσεται μόλις κατά 2% εντός του 2021, στο σενάριο της άνισης διανομής των εμβολίων.

Οι παραπάνω προειδοποιήσεις, όπως είναι φυσικό , έχουν αυξήσει τις πιέσεις προς τα πλούσια κράτη, τα οποία καλούνται να μοιραστούν τα αποθέματα εμβολίου και να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να «χτίσουν» ανοσία.

H κατάσταση στην Ευρώπη είναι απολύτως ενδεικτική, καθώς τα κράτη – μέλη δίνουν καθημερινή «μάχη» για την εξασφάλιση όσο τον δυνατόν περισσότερων δόσεων, απειλώντας να «παγώσουν» τις εξαγωγές εμβολίων στις τρίτες – χώρες.

Την προηγούμενη εβδομάδα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, διανεμήθηκαν παγκοσμίως 4,54 εκατ. δόσεις ημερησίως. Όμως, το 40% αφορούσε αποκλειστικά τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η πλειονότητα των χωρών της Αφρικής δεν έλαβε ούτε μία δόση. Αντίστοιχα προβλήματα επικρατούν και σε αρκετές χώρες της κεντρικής Ασίας και της κεντρικής Αμερικής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένεται να προσφέρει μερική ανακούφιση στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες δυσκολεύονται σημαντικά να εξασφαλίσουν επαρκείς ποσότητες δόσεων.

Ενδεικτικά, η Ινδία θα λάβει 97,2 εκατ. δόσεις, το Πακιστάν 17,2 εκατ. δόσεις και η Νιγηρία 16 εκατ. δόσεις. Όμως, ο πληθυσμός αυτών των χωρών είναι πολλαπλάσιος των παραπάνω αριθμών, ενώ το γεγονός ότι κάθε άτομο χρειάζεται δύο δόσεις, καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την επίλυση του γρίφου.

«Ένας αργός εμβολιασμός του πληθυσμού δημιουργεί σοβαρό ρίσκο στις προοπτικές. Η ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού σημαίνει ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα συνεχίσουν να υπολείπονται σε μακροπρόθεσμο επίπεδο» τονίζουν οι αναλυτές Ζίαντ Ντάουντ και Σκοτ Τζόνσον, μιλώντας στο Bloomberg.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News