Business & Finance Τρίτη 2/02/2021, 11:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BP: Στο «κόκκινο» για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία

BP: Στο «κόκκινο» για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία

Για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία η BP ήρθε αντιμέτωπη με ετήσιες ζημίες, καθώς η αγορά πετρελαίου είχε να αντιμετωπίσει την «τέλεια καταιγίδα». Η πανδημία και η βαθύτερη ύφεση στην μεταπολεμική ιστορία σε συνδυασμό με την στροφή μικρών και μεγάλων οικονομιών σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας άσκησε ισχυρότατη πίεση στους ενεργειακούς κολοσσούς. 

Η βρετανική εταιρεία εμφάνισε καθαρές ζημίες ύψους 5,7 δισ. δολαρίων το τελευταίο οικονομικό έτος, έναντι καθαρών κερδών 10 δισ. δολαρίων κατά τη χρήση του 2019. Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Refinitiv περίμεναν μικρότερες ζημίες, της τάξης των 4,8 δισ. δολαρίων. Για το τέταρτο τρίμηνο η BP εμφάνισε καθαρά κέρδη 115 εκατ. δολαρίων περνώντας κάτω από τον πήχυ των προβλέψεων, που είχε τοποθετηθεί στα 285,5 εκατ. δολάρια. Το καθαρό χρέος της πάντως μειώθηκε κατά 1,4 δισ. το τέταρτο τρίμηνο και κατά 6,5 δισ. στο σύνολο του 2020, για να διαμορφωθεί στα 39 δισ. δολάρια. 

Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) είχε σχολιάσει πως το 2020 θα μείνει πιθανότατα στην ιστορία ως το χειρότερο έτος όλων των εποχών για την αγορά πετρελαίου. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News