Business & Finance Κυριακή 31/01/2021, 22:11
BUSINESS & FINANCE

Πετρέλαιο: Σε ποια επίπεδα διαμορφώθηκε η μείωση της παραγωγής

Στα 7,2 εκατ. βαρέλια η μείωση της παραγωγής τον Ιανουάριο

Πετρέλαιο: Σε ποια επίπεδα διαμορφώθηκε η μείωση της παραγωγής

Συμμόρφωση κατά 99% με τις αποφάσεις για τα επίπεδα παραγωγής του πετρελαίου διαπιστώνει ο OPEC και οι σύμμαχες χώρες, οι οποίες απαρτίζουν την οργάνωση OPEC+.

Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, τα 23 κράτη – μέλη της συμμαχίας τήρησαν σχεδόν απαρέγκλιτα τον στόχο της μείωσης της παραγωγής κατά 7,2 εκατ. βαρέλια τον πρώτο μήνα του 2021. Πρόκειται για το 7% της παγκόσμιας παραγωγής.

Η επίτευξη του στόχου πραγματοποιήθηκε κατά 103% από τις χώρες του OPEC και κατά 93% από τις φίλιες δυνάμεις, όπως η Ρωσία και το Καζακστάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επίπεδα μείωσης της παραγωγής για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο έχουν αποφασιστεί να παραμείνουν στα 7,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, παρά τη δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας για μονομερή μείωση κατά επιπλέον 1 εκατ. βαρέλια.

Συνολικά για το 2021, η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως και να φθάσει στα 95,9 εκατ. βαρέλια, μετά τη μείωση του 2020, η οποία διαμορφώθηκε στα 9,8 εκατ. βαρέλια.

Τον περασμένο Απρίλιο, σε μια προσπάθεια στήριξης των διεθνών τιμών αργού, ο OPEC+ κατέληξε σε συμφωνία για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Τελικά, η μείωση διαμορφώθηκε στα 7,7 εκατ. βαρέλια και άρχισε να εφαρμόζεται από τον Μάιο.

Στα τέλη του 2020, χάρη στη βελτίωση των προοπτικών της αγοράς πετρελαίου, οι χώρες του OPEC+ δεσμεύτηκαν να αμβλύνουν περαιτέρω τη μείωση, αυξάνοντας την ημερήσια παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια σε βάθος χρόνου.

Ως πρώτο βήμα, συμφωνήθηκε τον Ιανουάριο του 2021 να αυξηθεί κατά 500.000 βαρέλια η παραγωγή και να μειωθεί σε 7,2 εκατ. βαρέλια η συνολική περικοπή. Ωστόσο, το ξέσπασμα του β’ κύματος της πανδημίας έπληξε εκ νέου τη ζήτηση, με αποτέλεσμα το «πάγωμα» της μείωσης στα 7,2 εκατ. βαρέλια έως τουλάχιστον τα τέλη του α’ τριμήνου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News