Business & Finance Δευτέρα 1/02/2021, 11:27
ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Δύο πετρελαϊκοί γίγαντες εξέτασαν το ενδεχόμενο συγχώνευσης

Δύο πετρελαϊκοί γίγαντες εξέτασαν το ενδεχόμενο συγχώνευσης

Το ενδεχόμενο να ενώσουν δυνάμεις εξέτασαν όταν χτύπησε η πανδημία τον πλανήτη οι δύο κορυφαίες πετρελαϊοβιομηχανίες των ΗΠΑ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, που επικαλείται πηγές με γνώση των σχετικών συνομιλιών, ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil, Ντάρεν Γουντς και o ομόλογός του της Chevron, Μάικ Γουίρθ, συζήτησαν την πιθανότητατα συγχώνευσης, καθώς η επέλαση της Covid-19 βύθιζε την ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Οι διαπραγματεύσεις χαρακτηρίζονται από τις πηγές της αμερικανικής εφημερίδας ως «προκαταρκτικές». Δεν βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, αλλά θεωρείται πιθανό να επαναληφθούν. Εάν όντως έχουμε επανεκκίνησή τους ο κλάδος θα ετοιμαστεί για ένα από τα μεγαλύτερα deals όλων των εποχών. 

Ενδεχόμενη συμφωνία θα δημιουργούσε έναν γίγαντα με κεφαλαιοποίηση άνω των 350 δισ. δολαρίων. Σήμερα η Exxon έχει χρηματιστηριακή αξία 190 δισ. δολαρίων και η Chevron 164 δισ. δολαρίων. Θα ήταν επίσης η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή παγκοσμίως, βάσει κεφαλαιοποίησης, αλλά και παραγωγής, μετά την Saudi Aramco. Υπολογίζεται ότι θα παρήγαγε 7 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου ημερησίως- στη βάση των προ πανδημίας δεδομένων. 

Από την άλλη η συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων αμερικανικών πετρελαϊκών θα είχε σίγουρα να αντιμετωπίσει σοβαρά εμπόδια από τις αρχές ανταγωνισμού, ειδικά επί διακυβέρνησης Μπάιντεν. Ο Τζο Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει ότι η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής είναι μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και τα βήματα σε αυτό το μέτωπο θα πρέπει να είναι αποφασιστικά. Τον Οκτώβριο είχε υπογραμμίσει ότι θα ωθήσει τη χώρα «σε μετάβαση μακριά από τη βιομηχανία πετρελαίου». Σημειώνεται ότι δεν έχει ορίσει ακόμη επικεφαλής στο αρμόδιο για τα ενεργειακά ζητήματα τμήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Μία εκ των δύο πηγών σχολίαζε στη WSJ ότι ενδεχομένως οι δύο εταιρείες να έχασαν τη μεγάλη τους ευκαιρία όσο ήταν ακόμη πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News