Business & Finance Τετάρτη 27/01/2021, 21:15
ΗΠΑ

Σταθερή διατήρησε την πολιτική της η Fed – Βλέπει επιβράδυνση της ανάκαμψης

Σταθερή διατήρησε την πολιτική της η Fed – Βλέπει επιβράδυνση της ανάκαμψης

Αμετάβλητη, όπως άλλωστε αναμενόταν, διατήρησε τη νομισματική πολιτική της η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ χωρίς να κάνει καμία αλλαγή στις μηνιαίες αγορές ομολόγων, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή της να διατηρήσει τα στηρίγματα της οικονομίας έως ότου η οικονομία επιστρέψει σε πλήρη ανάκαμψη από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Στο ανακοινωθέν της, η Φέντεραλ Ριζέρβ υπογράμμισε ότι διακρίνει σημάδια επιβράδυνσης στο ρυθμό ανάκαμψης. «Ο ρυθμός ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης έχει μετριαστεί τους τελευταίους μήνες με την εξασθένηση να επικεντρώνεται στους τομείς που έχουν επηρεαστει περισσότερο από την πανδημία», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Fed. «Η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση εξακολουθεί να βαραίνει την οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και τον πληθωρισμό, συνιστώντας σημαντικούς κινδύνους ως προς τις οικονομικές προοπτικές», σύμφωνα με το ανακοινωθέν. 

Η λεκτική της Φέντεραλ Ριζέρβ δίδει έμφαση στο γεγονός ότι η επιβράδυνση της ανάκαμψης προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στη δέσμευση της Fed να διατηρήσει τη νομισματική πολιτική της «υποστηρικτική» για τους επόμενους μήνες ή ακόμη και τα επόμενα χρόνια, όπως εξηγούν αναλυτές. 

Παρά το γεγονός ότι η έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού μπορεί να βοηθήσει στην επαναλειτουργία της οικονομίας και να την ωθήσει σε ανάκαμψη προς το τέλος του έτους, προς το παρόν οι αξιωματούχοι της Φέντεραλ Ριζέρβ παραμένουν σε επιφυλακοί, με τα επίπεδα της ανεργίας να παραμένουν υψηλά, με το πλήθος των μικρών επιχειρήσεων που παρουσιάζουν προβλήματα και μετά την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων και θανάτων από κορωνοϊό. Ολα αυτά προϋποθέτουν μία υψηλού επιπέδου και υψηλής εγρήγορσης απάντηση από την κεντρική τράπεζα, σύμφωνα με τους αναλυτές.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News