Business & Finance Παρασκευή 1/01/2021, 17:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Τζ. Γιέλεν κέρδισε σε 2 χρόνια 7 εκατ. δολάρια από ομιλίες 

Η Τζ. Γιέλεν κέρδισε σε 2 χρόνια 7 εκατ. δολάρια από ομιλίες 

Περί των 7 εκατ. δολαρίων κέρδισε από ομιλίες η προτεινόμενη από τον επερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γιέλεν, τα τελευταία δύο χρόνια,όπως αναφέρει το Reuters. 

Σύμφωνα με έγγραφα που κατέθεσε η πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, στο φάκελό της τον οποίο και θα εξετάσει η Γερουσία για να αποφασίσει αν θα γίνει η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών στις ΗΠΑ, τα χρήματα αυτά προήλθαν από περισσότερες από 50 ομιλίες. 

Εάν τελικά της αποδοθεί το χρίσμα για το υπουργείο Οικονομικών, τότε όπως έχει δηλώσει θα παραιτηθεί από τη θέση της συμβούλου στην επενδυτική εταιρεία της Αυστραλίας Magellan Financial και παράλληλα θα εκποιήσει πολλές μετοχές, καθότι το υπουργείο έχει ιδιαίτερα ενισχυμένες ρυθμιστικές δικαιοδοσίες στις εισηγμένες αμερικανικές εταιρείες. 

Ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Τραμπ, Στίβεν Μνούτσιν, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs και χρηματοδότης στην κινηματογραφική βιομηχανία του Χόλιγουντ, όταν διορίσθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, δεσμεύθηκε να εκποιήσει επενδύσεις αξίας τουλάχιστον 94 εκατ. δολαρίων σε 43 οντότητες, ούτως ώστε να μην υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων.

Κατά τη διαδικασία ακρόασης για τον διορισμό του, δέχθηκε επίθεση επειδή δεν αποκάλυψε άμεσα ότι ήταν διευθυντής σε offshore επαγγελματικό όχημα με έδρα στα νησιά Κέιμαν, ενώ είχε ακίνητα υπό την ιδιοκτησία του αξίας περισσότερο από 100 εκατ. δολάρια. 

Η γερουσιαστής Ρον Ουάιντεν, επικεφαλής στην επιτροπή που θα αξιολογήσει τη Γιέλεν, δήλωσε ότι βάσει του υλικού από τη συμμετοχή της σε φόρουμ και συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης έως τις ομιλίες της, η υποψήφια είναι απολύτως διαφανής.

«Η υποψήφια Τζάνετ Γιέλεν είναι ένα από τα κορυφαία οικονομικά μυαλά στον κόσμο και η άποψή της σε οικονομικά ζητήματα αναζητήθηκε ουκ ολίγες φορές από τότε που αποχώρησε από τη Fed», δήλωσε η Ουάιντεν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News