Business & Finance Τετάρτη 5/06/2024, 15:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Χαλαρώνει η αγορά εργασίας – Κάτω των προβλέψεων οι νέες προσλήψεις

ΗΠΑ: Χαλαρώνει η αγορά εργασίας – Κάτω των προβλέψεων οι νέες προσλήψεις

Με τον βραδύτερο ρυθμό από τις αρχές του έτους αυξήθηκαν οι προσλήψεις του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ τον Μάιο εξαιτίας κυρίως της απότομης μείωσης των νέων μισθολογίων στα εργοστάσια. Το γεγονός πάντως επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η μέχρι πρότινος ισχυρή αγορά εργασίας τείνει να εξασθενήσει.

Τα ιδιωτικά μισθολόγια αυξήθηκαν κατά 152.000 τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών ADP. Η μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων έκανε λόγο για αύξηση 175.000.

«Η αύξηση των θέσεων εργασίας και η αύξηση των μισθών επιβραδύνεται, καθώς εισερχόμαστε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους», δήλωσε η Nela Richardson, επικεφαλής οικονομολόγος της ADP.

Η έκθεση της ADP έρχεται να προστεθεί στις ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας σταδιακά ψυχραίνεται. Οι κενές θέσεις εργασίας μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών τον Απρίλιο, με βάση τα κυβερνητικά στοιχεία αυτής της εβδομάδας. Ενώ οι προσλήψεις έχουν επιβραδυνθεί, οι απολύσεις παραμένουν σε ιστορικό χαμηλό, κάτι που αποτελεί ζητούμενο για τους αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσουν αύξηση της ανεργίας.

Η αύξηση των μισθών των εργαζομένων που άλλαξαν εργασία επιβραδύνθηκε για δεύτερο μήνα, στο 7,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη σε συνεργασία με το Stanford Digital Economy Lab. Η αύξηση των αποδοχών για τους εργαζόμενους που παρέμειναν στη δουλειά τους παρέμεινε σταθερή στο 5%. 

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed και οι επενδυτές θα αποκτήσουν μια πληρέστερη εικόνα της απασχόλησης την Παρασκευή με την κυβερνητική έκθεση για την απασχόληση Μαΐου. Οι οικονομολόγοι αναμένουν αύξηση κατά 185.000 στις μη γεωργικές μισθοδοσίες, οι οποίες περιλαμβάνουν θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Αυτό θα αποτελεί μια μικρή άνοδο σε σχέση με τον Απρίλιο, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ κάτω από τους πρώτους μήνες του έτους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Επιβράδυνση πληθωρισμού – Εντός των προβλέψεων ο PCE

ΗΠΑ: Τράβηξε φρένο η ανάπτυξη το α’ τρίμηνο – Πτωτική αναθεώρηση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News