Business & Finance Τετάρτη 3/04/2024, 16:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Αύξηση των νέων θέσεων εργασίας κόντρα στις προβλέψεις

ΗΠΑ: Αύξηση των νέων θέσεων εργασίας κόντρα στις προβλέψεις

Αυξημένες ήταν οι προσλήψεις στις οποίες προχώρησαν οι αμερικανικές εταιρείες τον περασμένο μήνα, ενώ επιταχύνθηκε και η αύξηση ορισμένων αμοιβών, σε μια ακόμη ένδειξη ότι αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή.

Τα ιδιωτικά μισθολόγια αυξήθηκαν κατά 184.000 τον Μάρτιο, μετά την ανοδικά αναθεωρημένη αύξηση κατά 155.000 τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη το ερευνητικό ινστιτούτο ADP σε συνεργασία με το Stanford Digital Economy Lab. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο, ενώ η μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων έκανε λόγο για 150.000 νέες προσλήψεις.

Η αύξηση των μισθών συνέχισε να επιταχύνεται για όσους άλλαξαν θέση εργασίας, με ποσοστό 10% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Οι εργαζόμενοι που παρέμειναν στη θέση εργασίας τους είχαν μέση αύξηση των αποδοχών τους κατά 5,1% τον Μάρτιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αμετάβλητη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

«Ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά τα στοιχεία μας δείχνουν ότι οι αμοιβές αυξάνονται τόσο στα αγαθά όσο και στις υπηρεσίες», δήλωσε η Nela Richardson, επικεφαλής οικονομολόγος της ADP. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αμοιβών για όσους άλλαξαν θέση εργασίας σημειώθηκαν στις κατασκευές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τη μεταποίηση.

Η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική τους τελευταίους μήνες, με υγιή ζήτηση για εργαζόμενους και σχετικά χαμηλά επίπεδα ανεργίας. Αξιωματούχοι της Fed έχουν επισημάνει αυτή τη δυναμική, μαζί με την ανάγκη για περαιτέρω πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού πριν αρχίσουν οι μειώσεις των επιτοκίων από το τρέχον υψηλό τους επίπεδο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News