Business & Finance Τρίτη 30/04/2024, 13:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλωσε χωρίς τρεχούμενο νερό – Τώρα γίνεται δισεκατομμυριούχος

Μεγάλωσε χωρίς τρεχούμενο νερό – Τώρα γίνεται δισεκατομμυριούχος

Μεγαλώνοντας, ο Sundar Pichai κοιμόταν μαζί με τον μικρότερο αδερφό του στο πάτωμα του σαλονιού, σε ένα δυάρι διαμέρισμα στο Τσενάι της Ινδίας. Τα χρόνια εκείνα,  η οικογένειά του δεν είχε τηλεόραση ή αυτοκίνητο. Κατά καιρούς, δεν είχε καν τρεχούμενο νερό στο σπίτι. Σήμερα, στα 51 του χρόνια, ο Pichai ετοιμάζεται να γίνει δισεκατομμυριούχος.

Ο CEO  της Alphabet, μητρικής της Google, έχει περιουσία σχεδόν 1 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Πρακτικά, έχει πετύχει κάτι που πολύ λίγοι καταφέρνουν: Να γίνει δισεκατομμυριούχος χωρίς να έχει ιδρύσει τη δική του εταιρεία.

Ο 51χρονος σήμερα Pichai έγινε CEO της Google το 2015. Έκτοτε, η μετοχή της εταιρείας έχει εκτιναχθεί πάνω από 400%, υπεραποδίδοντας σημαντικά έναντι του S&P 500 και του Nasdaq.

Την περασμένη Παρασκευή άγγιξε νέο ιστορικό ρεκόρ, αφότου τα αποτελέσματα της εταιρείας για το πρώτο τρίμηνο ξεπέρασαν τις προβλέψεις της αγοράς.

Το ράλι αυτό, σε συνδυασμό με τα γενναιόδωρα πακέτα stock options που τον έχουν αναδείξει σε έναν από τους πιο καλοπληρωμένους μάνατζερ, ενισχύουν την περιουσία του Pichai.

Πρόκειται για μια επιτυχία που μοιάζει ακόμα πιο εντυπωσιακή εάν σκεφτεί κανείς ότι ο CEO της Alphabet απέκτησε για πρώτη φορά πρόσβαση στις ευκολίες της τεχνολογίας σε ηλικία 12 ετών, όταν η οικογένειά του πήρε το πρώτο της σταθερό τηλέφωνο.

Μαζί με την περιέργεια που είχε για τη δουλειά του πατέρα του, ενός ηλεκτρολόγου μηχανικού της βρετανικής GEC, ο Pichai ένιωσε την τεχνολογική βιομηχανία να τον προσελκύει.

Ήταν άριστος στο σχολείο και εισήχθη στο περίβλεπτο Indian Institute of Technology, όπου σπούδασε μηχανικός. Όταν εξασφάλισε υποτροφία για το Stanford University, ο πατέρας του χρησιμοποίησε 1.000 δολάρια από τις αποταμιεύσεις της οικογένειας (ένα ποσό μεγαλύτερο από όσα ο ίδιος έβγαζε σε ένα χρόνο), για να καλύψει τα αεροπορικά εισιτήρια και άλλα έξοδα.

«Ο πατέρας και   η μητέρα μου έκαναν αυτό που έκαναν πολλοί γονείς εκείνη την εποχή. Θυσίασαν μεγάλο μέρος της ζωής τους και χρησιμοποίησαν το διαθέσιμο εισόδημά τους για να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους θα μορφωθούν», είχε πει σε συνέντευξή του το 2014.  

Αφότου πήρε άλλο ένα πτυχίο από το Wharton School του University of Pennsylvania και έκανε ένα πέρασμα από την McKinsey, προσελήφθη στην Google το 2004 ως product manager, όπου τέθηκε επικεφαλής μεγάλων projects, σαν το Google Toolbar και το Google Chrome.

Όσοι έχουν εργαστεί μαζί του μιλούν για έναν άνθρωπο ταπεινό και χαμηλών τόνων.

Ο Pichai επελέγη το 2015 από τον συνιδρυτή Larry Page για τη θέση του CEO της Google, με τον Page να γίνεται τότε CEO της νέας εταιρείας συμμετοχών Alphabet. Ο Pichai ανέλαβε τελικά και αυτή τη θέση το 2019, όταν ο Page και ο συνιδρυτής Sergey Brin σταμάτησαν να ασχολούνται με την καθημερινή διοίκηση της εταιρείας.

«Δεν υπάρχει κανένας στον οποίο να έχουμε στηριχθεί περισσότερο αφότου ιδρύθηκε η Alphabet και κανένα καλύτερο άτομο να οδηγήσει την Google και την Alphabet στο μέλλον», έγραψαν οι Brin και Page σε επιστολή τους το 2019.

Επί των ημερών του Pichai, η εταιρεία έχει επεκτείνει σημαντικά το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της, με την προσθήκη των Google Assistant, Google Home, Google Pixel, Google Workspace και άλλων. Έχει ποντάρει επίσης στην τεχνητή νοημοσύνη, την οποία ο CEO θεωρεί «ευκαιρία που εμφανίζεται μία φορά σε κάθε γενιά».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Demis Hassabis – Mustafa Suleyman: Από παλιοί φίλοι, «μονομάχοι» της τεχνητής νοημοσύνης

Κόντρα στο στερεότυπο: Ίδρυσε την πιο σημαντική εταιρεία του κόσμου στα 55 του

Στα 13 του έβαλε στόχο να ιδρύσει τη μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου – Το έκανε πραγματικότητα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News