Business & Finance Δευτέρα 29/04/2024, 13:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Demis Hassabis – Mustafa Suleyman: Από παλιοί φίλοι, «μονομάχοι» της τεχνητής νοημοσύνης

Demis Hassabis – Mustafa Suleyman: Από παλιοί φίλοι, «μονομάχοι» της τεχνητής νοημοσύνης

Ο Mustafa Suleyman μεγάλωσε στις εργατικές κατοικίες μιας σκληρής γειτονιάς του Λονδίνου. Ο πατέρας του, ένας μετανάστης από τη Συρία, ήταν οδηγός ταξί και η μητέρα του νοσοκόμα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αλλά όταν το περίβλεπτο Queen Elizabeth’s School τον δέχθηκε, σε ηλικία 11 ετών, η οικογένεια μετακόμισε σε μια πιο ασφαλή γειτονιά.

Εκεί, γνώρισε τον 20χρονο Demis Hassabis, αφότου έγινε φίλος με τον μικρότερο αδερφό του. Γιος ενός Ελληνοκυπρίου και μιας Σιγκαπουριανής που είχαν ένα μαγαζί με παιχνίδια, ήταν  ένα «παιδί-θαύμα» του σκακιού και  ένας σχεδιαστής video games.

Σήμερα, όπως γράφουν οι New York Times, Suleyman και Hassabis είναι δύο από τις ισχυρότερες προσωπικότητες στην κούρσα της τεχνολογικής βιομηχανίας για την τεχνητή νοημοσύνη. Ο 47χρονος Hassabis είναι ο CEO της DeepMind, του κεντρικού εργαστηρίου της Google για την τεχνητή νοημοσύνη. Ο 39χρονος Suleyman ορίστηκε πρόσφατα επικεφαλής της Microsoft AI και έχει την επίβλεψη της προσπάθειας της εταιρείας να ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη σε καταναλωτικά προϊόντα.

Demis Hassabis – Mustafa Suleyman: Από παλιοί φίλοι, «μονομάχοι» της τεχνητής νοημοσύνης-1
O Demis Hassabis (φωτ.: AP). 

Σε έναν κλάδο γεμάτο με έντονες προσωπικότητες και μεγάλες αντιπαλότητες, η πορεία των δύο αυτών στελεχών από το κοινό παρελθόν στο Λονδίνο έως τις υψηλότερες θέσεις του Big Tech είναι από τις πιο ασυνήθιστες, σημειώνουν οι NY Times.

Το 2010, Suleyman και Hassabis ήταν οι δύο από τους τρεις ιδρυτές της DeepMind, ενός εργαστηρίου τεχνητής νοημοσύνης που υποτίθεται ότι θα απέτρεπε ακριβώς αυτό το πράγμα με το οποίο ασχολούνται σήμερα τα δύο μεγάλα κεφάλια της τεχνολογίας: Μια κλιμακούμενη κούρσα τεχνητής νοημοσύνης ανάμεσα σε εταιρείες που έχουν σαν στόχο το κέρδος. Οι δρόμοι των δύο παλιών φίλων χωρίστηκαν έπειτα από μία σύγκρουση που είχαν στην DeepMind, την οποία η Google εξαγόρασε για 650 εκατ. δολάρια το 2014.

Όταν στα τέλη του 2022 η τεχνητή νοημοσύνη άρχισε να εμφανίζει αλματώδη ανάπτυξη με την έλευση του ChatGPT της OpenAI, η Google έθεσε τον Hassabis επικεφαλής της σχετικής της έρευνας.

Αντίθετα, η διαδρομή του Suleyman είχε περισσότερα σκαμπανεβάσματα. Εκείνος ίδρυσε μια startup τεχνητής νοημοσύνης, την Inflection AI, η οποία δυσκολεύτηκε να απογειωθεί, πριν η Microsoft τον προσλάβει αιφνιδιαστικά, όπως και τους περισσότερους από τους υπαλλήλους του.

«Πάντα βλέπαμε τον κόσμο διαφορετικά, αλλά ευθυγραμμιζόμαστε στην άποψη ότι αυτό θα είναι η επόμενη μεγάλη μετάβαση στην τεχνολογία», λέει ο Suleyman για τον παλιό του φίλο. «Είναι πάντα μια φιλική αντιπαλότητα, με σεβασμό».

Η επέκταση της Microsoft στην τεχνητή νοημοσύνη, μαζί με τον συνεργάτη της, την OpenAI, έχει θορυβήσει την Google. Οι δύο εταιρείες παλεύουν να ελέγξουν την επόμενη κυρίαρχη πλατφόρμα του  computing, που σύμφωνα με τους ειδικούς, θα είναι τόσο σημαντική όσο ήταν ο web browser ή το  smartphone.

Demis Hassabis – Mustafa Suleyman: Από παλιοί φίλοι, «μονομάχοι» της τεχνητής νοημοσύνης-2
O Mustafa Suleyman (φωτ.: AP)

Από την πλευρά του, ο Hassabis χαρακτηρίζει τα περί αντιπαλότητας υπερβολικά. Ο ίδιος δεν βλέπει τον Suleyman σαν μια μεγάλη απειλή. «Δεν νομίζω ότι έχω πολλά να πω. Πολλά από τα όσα έμαθε για την τεχνητή νοημοσύνη προέρχονται από το ότι δούλευε μαζί μου όλα αυτά τα χρόνια», είπε στους New York Times.

Το 2010, έπειτα από ένα παιχνίδι πόκερ, στο οποίο ήταν και οι δύο καλοί, βρέθηκαν να συζητούν για το πώς μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο. Ο Hassabis ονειρευόταν να φτιάξει τις τεχνολογίες του μέλλοντος και ο Suleyman ήθελε να αλλάξει την κοινωνία άμεσα, να βελτιώσει την υγεία και να αντιμετωπίσει τις ανισότητες.

Οι δυο τους πείστηκαν ότι μέσω της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο και έτσι, μαζί με τον venture capitalist Peter Thiel εξασφάλισαν χρηματοδότηση για την DeepMind. Στόχος της ήταν να φτιάξει τη λεγόμενη artificial general intelligence, η οποία θα μπορούσε να κάνει ό,τι και ένα ανθρώπινο μυαλό.

Ήθελαν να ασχοληθούν με την τεχνολογία μακριά από τις οικονομικές απαιτήσεις που συνήθως υπαγορεύουν τις κινήσεις των μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτές οι πιέσεις, πίστευαν, μπορεί να οδηγήσουν την τεχνητή νοημοσύνη σε επικίνδυνη κατεύθυνση, ακόμα και να καταστρέψουν την ανθρωπότητα.

Όμως, το επιθετικό διοικητικό στυλ του Suleyman και οι καταγγελίες από υπαλλήλους  τον οδήγησαν εκτός της DeepMind, τον Αύγουστο του 2019.

Μερικούς μήνες αργότερα, ο Suleyman έπιασε δουλειά στην Google, αλλά πίστευε ότι ο Hassabis τον είχε προδώσει. Και καθώς δεν του άρεσε η νέα του θέση, σύντομα αποχώρησε για να ιδρύσει την Inflection AI.

Όταν η OpenAI κυκλοφόρησε το ChatGPT και πυροδότησε την κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης, η Google απάντησε συγχωνεύοντας το δικό της εργαστήριο ΑΙ με την DeepMind και θέτοντας τον Hassabis επικεφαλής.

Ο Suleyman αρχικά τάχθηκε κατά της ενδυνάμωσης του big tech στον χώρο αυτό, αλλά τελικά, η Inflection AI ένωσε τις δυνάμεις της με την Microsoft.

Οι δύο βασικοί αντίπαλοι της τεχνητής νοημοσύνης ανταλλάσσουν μηνύματα πού και πού και μπορεί να φάνε μαζί εάν βρεθούν στην ίδια πόλη.

Όμως ο Hassabis δηλώνει ότι δεν τον προβληματίζει και πολύ το τι κάνει ο Suleyman ή οι άλλοι ανταγωνιστές του.

«Πραγματικά δεν κοιτάζω στους άλλους για το τι θα έπρεπε να κάνουμε εμείς», είπε στους New York Times.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Demis Hassabis: Τα αστρονομικά ποσά στον πόλεμο της τεχνητής νοημοσύνης

Πότε οι μηχανές θα γίνουν εξυπνότερες από τον άνθρωπο – Ο Έλληνας «μάγος» της ΑΙ προβλέπει

H Google σκέφτεται για πρώτη φορά να βάλει συνδρομή στην αναζήτηση – Το σχέδιο

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News