Business & Finance Δευτέρα 25/01/2021, 15:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Buy American: H εκδοχή του «Πρώτα η Αμερική» από τον Μπάιντεν

Buy American: H εκδοχή του «Πρώτα η Αμερική» από τον Μπάιντεν

Προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα υποχρεώνει ουσιαστικά τους κρατικά ελεγχόμενους οργανισμούς να αυξήσουν το μερίδιο των αμερικανικής κατασκευής προϊόντων στις αγορές τους θα υπογράψει ο Τζο Μπάιντεν. Με τον τρόπο αυτό θα κάνει ουσιαστικά πράξη την προεκλογική του δέσμευση για πολιτική «Buy American» που έχει ως στόχο να στηρίξει την μεταποίηση των ΗΠΑ και έρχεται να επιβεβαιώσει πως σε αυτό το πεδίο οι θέσεις Δημοκρατικών- Ρεπουμπλικάνων δεν απέχουν πολύ. Την πολιτική «Buy American» είχε εξάλλου στηρίξει και ο Μπαράκ Ομπάμα. 

Μπορεί το στυλ πολιτικής να διαφέρει αισθητά, αλλά η νέα πρωτοβουλία Μπάιντεν έχει αρκετές ομοιότητες με την πολιτική της προνομιακής μεταχείρισης των αμερικανικών αγαθών που εφήρμοσε ο Τραμπ στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής «America First». Έτσι αρκετοί σύμμαχοι των ΗΠΑ παρακολουθούν ήδη στενά τις κινήσεις του νέου προέδρου. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Μαρκ Γκαρνό, δήλωσε στην δημόσια τηλεόραση ότι ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό εξέφρασε τις ανησυχίες της χώρας του για την πολιτική Buy American στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον Τζο Μπάιντεν. 

Αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε στη Wall Street Journal ότι στόχος της πολιτικής είναι να ενισχυθεί η εφοδιαστική αλυσίδα των ΗΠΑ, καθώς η πανδημία της Covid-19 φανέρωσε πολλές αδυναμίες. 

«Παραμένουμε δεσμευμένοι στη συνεργασία με εταίρους και συμμάχους προκειμένου να εκσυγχρονίσουμε τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών μας θα γεννούν επενδύσεις στις δικές μας χώρες και θα ενισχύσουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες» είπε ο αξιωματούχος κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες.

Το προεδρικό διάταγμα θα περιορίζει τα waivers που επιτρέπουν την αγορά ξένων προϊόντων. Θα δημιουργηθεί επίσης ένα ηλεκτρονικό παρατηρητήριο των δραστηριοτήτων όλων των κρατικών οργανισμών ως προς την εφαρμογή του διατάγματος.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News