Business & Finance Δευτέρα 25/01/2021, 14:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η χρονιά των πράσινων ομολόγων το 2020, σε ιστορικό ρεκόρ οι εκδόσεις

Στην πρώτη θέση με τις περισσότερες εκδόσεις ύψους 51,1 δισ. δολάρια φιγουράρουν οι ΗΠΑ

Η χρονιά των πράσινων ομολόγων το 2020, σε ιστορικό ρεκόρ οι εκδόσεις

Το 2020 ήταν μια χρονιά με ιδιαίτερη κινητικότητα για την αγορά των πράσινων ομολόγων, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Πρωτοβουλίας για τα Κλιματικά Ομόλογα (CBI), σε παγκόσμιο επίπεδο η έκδοσή τους ανήλθε στο ιστορικό υψηλό ρεκόρ των 269,5 δισ. δολαρίων, ελαφρώς υψηλότερα από τα 266,5 δισ. δολάρια το 2019.

Εντούτοις όπως επισημαίνει η CBI, αν δεν υπήρχε η μεγάλη επιβράδυνση κατά το β΄ τρίμηνο της περυσινής χρονιάς στην κορύφωση του πανικού στις αγορές εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, το ποσό αυτό θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερο. Άλλωστε για το 2021 η CBI αναμένει οι συνολικές εκδόσεις των πράσινων ομολόγων σε παγκόσμια κλίμακα να εκτιναχθούν στα 400 με 500 δισ. δολάρια, ένα σημαντικό ποσό για μια αγορά η οποία είναι σχετικά «άγουρη», από τη στιγμή που μόλις το 2007 έκαναν την εμφάνισή τους τα πράσινα ομόλογα. 

Τα εν λόγω ομόλογα είναι μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων σταθερού εισοδήματος η οποία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και τα οποία αντλούν κεφάλαια για έργα και κατασκευές με κλιματικά οφέλη, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και οι μεταφορές με χαμηλές εκπομπές ρύπων. 

Αν και σε σχέση με τη συνολική αγορά ομολόγων αποτελούν ένα μικρό κομμάτι της, τα πράσινα ομόλογα τυγχάνουν ευρείας ζήτησης, από τη στιγμή που η προσπάθεια για ευθυγράμμιση με τους στόχους για τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων, θα χρειασθεί τρισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια. 

«Ο αρνητικός αντίκτυπος του κορωνοϊού το 2020  ήταν τεράστιος σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Υπό το πλαίσιο αυτό, η αντοχή που επέδειξαν οι πράσινες χρηματοπιστωτικές αγορές οδήγησαν σε υψηλό ιστορικό ρεκόρ εκδόσεων», υπογραμμίζει η έκθεση, προσθέτοντας ότι στο 2021 μπορεί να διατηρηθεί η ίδια ορμή αν όχι καλύτερη. 

Οι παράγοντες που θα προσφέρουν στήριξη στην αγορά των πράσινων ομολόγων, επικεντρώνονται στην πρόθεση του νέου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να επιστρέψουν οι ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και η αυξανόμενη τάση των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής να απο-ανρθρακοποιήσουν τους βιομηχανικούς κλάδους.

Στην πρώτη θέση με τις περισσότερες εκδόσεις ύψους 51,1 δισ. δολάρια φιγουράρουν οι ΗΠΑ παρά τις πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ που δεν μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος δεν στόχευαν, ακολουθούμενες από τη Γερμανία με 40,2 δισ. δολάρια και τη Γαλλία με 32,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης. 

Τα κεφάλαια από τις εκδόσεις κατευθύνθηκαν κυρίως σε επενδύσεις στην ενέργεια και σε κτίρια και μεταφορές με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News