Business & Finance Δευτέρα 25/01/2021, 15:15
BUSINESS & FINANCE

Γιατί η μετοχή της Moneta χτύπησε «κόκκινο»

Σε ιστορικό υψηλό η τσεχική τράπεζα

Γιατί η μετοχή της Moneta χτύπησε «κόκκινο»

Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών εκτινάσσεται η μετοχή της Moneta Money Bank, μετά την πρόθεση του δισεκατομμυριούχου Πετς Κέλνερ να αγοράσει ένα ποσοστό της τσέχικης τράπεζας.

Μέσω της PPF Group NV, συγκεκριμένα, ο Τσέχος μεγιστάνας θέλει να αποκτήσει το 29% της Moneta έναντι της τιμής των 80 κορόνων ανά μετοχή.

Παράλληλα, επιθυμεί να αναλάβει τη διοίκηση της ιστορικής τράπεζας, με στόχο την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη συγχώνευση με τη Air Bank, η οποία ήδη βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιό του.

Η μετοχή της Moneta στο Χρηματιστήριο της Πράγας ενισχύεται σήμερα κατά 12% και διαμορφώνεται στα επίπεδα των 75,1 κορόνων, το υψηλότερο από την Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) τον Μάιο του 2016.

«Η προσφορά είναι ελκυστική, ιδίως για τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν μια ευκαιρία εξόδου» επισημαίνει ο Τόμας Ούγγερ, αναλυτής της Erste Group Bank AG στη Βιέννη.

H πρόταση της PPF επέρχεται σχεδόν δύο χρόνια, μετά τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευση της Moneta με την Air Bank.

Οι δύο τράπεζες, εφόσον ολοκληρωθεί το deal, θα ελέγχουν περιουσιακά στοιχεία, αξίας 454 δισ. κορόνων ή 21 δισ. δολαρίων, αποτελώντας την 5η μεγαλύτερη τράπεζας της Τσεχίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News