Business & Finance Τετάρτη 24/04/2024, 14:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μητέρα που μεγάλωσε 4 επιτυχημένους μάνατζερ – Τι έκανε διαφορετικά από τους άλλους γονείς

Η μητέρα που μεγάλωσε 4 επιτυχημένους μάνατζερ – Τι έκανε διαφορετικά από τους άλλους γονείς

Η Ginni Rometty υπήρξε η πρώτη γυναίκα CEO της IBM, πριν να αποσυρθεί το 2020, έπειτα από μια καριέρα σχεδόν 40 ετών στην εταιρεία.

Η μία αδερφή της, η Darlene Nicosia, είναι η CEO της βιομηχανίας τροφίμων Hearthside Food Solutions και η άλλη, η Anette Rippert, διετέλεσε επικεφαλής στρατηγικής στην εταιρεία συμβούλων Accenture, πριν να αποσυρθεί, φέτος. Ο αδερφός τους, Joe Nicosia, είναι επικεφαλής συναλλαγών στην Louis Dreyfus Company.

Πώς κατάφερε η μητέρα τους να μεγαλώσει τέσσερα παιδιά που έφτασαν σε τόσο υψηλές θέσεις στην καριέρα τους; Ακόμα και η ίδια δηλώνει έκπληκτη.

«Η μητέρα μου πάντα λέει: ‘Πώς έγινε αυτό;΄», είχε πει η Rometty σε μία ομιλία της, σύμφωνα με το CNBC. «Μέχρι και σήμερα λέει: ‘Τι να έκανα άραγε;’».

Όμως, όπως εξηγεί η Rometty, η μητέρα τους τους έμαθε ένα πολύτιμο μάθημα από μικρή κιόλας ηλικία, και αυτό τους βοήθησε κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους: «Μην αφήσεις κανέναν άλλο να ορίσει  το ποιος είσαι».

Η οικογένειά της ζούσε όπως όλες οι άλλες όταν μεγάλωνε, θυμάται η Rometty, αλλά αυτό άλλαξε ξαφνικά  όταν εκείνη ήταν 15 ετών. Ο πατέρας της, που ήταν η βασική πηγή εισοδήματος του σπιτιού, τους εγκατέλειψε. «Μας άφησε στο τίποτα. Χωρίς σπίτι, χωρίς φαγητό, χωρίς χρήματα», λέει.

Η οικογένεια αναγκάστηκε να μετακομίσει και στηριζόταν σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας για το φαγητό και τα βασικά της έξοδα. Η μητέρα της, που τον καιρό εκείνο δεν δούλευε, κατάφερε να βρει μια θέση σε ένα τοπικό νοσοκομείο.

Και όπως λέει η Rometty, δεν επέτρεψε ποτέ στις καταστάσεις να την κάνουν θύμα και να ορίσουν το μέλλον της. «Αυτή η ιδέα της σκληρής δουλειάς, η ιδέα ότι υπάρχει τρόπος να προοδεύσεις, η ιδέα ότι μόνο εσύ ορίζεις τον εαυτό σου, θα γινόταν ο πυρήνας της προσωπικότητάς μου με τον καιρό», εξηγεί.

Πώς οι δυσκολίες μπορούν να οδηγήσουν στην επιτυχία

Βλέποντας την εμπειρία της μητέρας τους, τα τέσσερα αδέρφια έμαθαν να δουλεύουν σκληρά, να παραπονιούνται λιγότερο και να ψάχνουν διαρκώς για λύσεις, σημειώνει η Rometty.

Σήμερα, οι γονείς προσπαθούν πάντα να δίνουν όλες τις λύσεις στα παιδιά τους, αντί να τα αφήσουν να ζήσουν κάποιες δυσκολίες, διαπιστώνει η πρώην CEO της IBM. «Η μητέρα μου δεν επέλεξε τις καταστάσεις στις οποίες βρεθήκαμε, αλλά έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε μέσα σε αυτές. Και αυτό ανέβασε τον πήχυ για εμένα».

«Μετά από αυτό, τίποτα δεν μου φαινόταν πραγματικά  άσχημο. Μετά από αυτό, ένιωθα ότι τα πάντα έχουν καλό τέλος», έχει πει η Rometty.

Άλλωστε, και άλλοι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν μιλήσει για το πώς οι δυσκολίες διαμόρφωσαν  τον χαρακτήρα και την μετέπειτα πορεία τους.

Η Oprah Winfrey έχει πει ότι μεγάλωσε στο Μισισίπι χωρίς νερό και ηλεκτρικό, ενώ ο Mark Cuban έχει αποκαλύψει πως όταν προσπαθούσε να στήσει την πρώτη του εταιρεία, την MicroSolutions, κοιμόταν στο πάτωμα.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε στα γραφεία – Εκνευρίζει τους άλλους

Το «φινλανδικό μοντέλο»: Οι 3 φράσεις που λέει όταν δουλεύει ο πιο ευτυχισμένος λαός του κόσμου

Αυτά είναι τα 3 χαρακτηριστικά που ψάχνει ο Warren Buffett σε έναν καλό υπάλληλο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News