Business & Finance Τετάρτη 8/05/2024, 07:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Νέο ρεκόρ αποδοχών για τους CEOs – Ανοίγει η ψαλίδα με τους εργαζόμενους

ΗΠΑ: Νέο ρεκόρ αποδοχών για τους CEOs – Ανοίγει η ψαλίδα με τους εργαζόμενους

Για άλλη μια χρονιά αυξήθηκαν οι αποδοχές των Αμερικανών CEO, φτάνοντας το 2023 στο μέσο επίπεδο-ρεκόρ των 23,7 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της συμβουλευτικής Equilar, πρόκειται για αύξηση της τάξης του 11,4%, δηλαδή πολύ μεγαλύτερη από την επιτάχυνση του 3,4% που κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, αλλά και την αύξηση του 4,3% που είδε ο μέσος εργαζόμενος στη χώρα.

«Θα συνεχιστεί και στο μέλλον η τάση των υπέρμετρων αυξήσεων μισθών για τους CEOs; Δεν μπορεί να συμβαίνει για πάντα», δήλωσε ο Jonas Johnson, αντιπρόεδρος ερευνών στην εταιρεία συμβουλευτικής για θέματα μισθών Economic Research Institute. «Είκοσι, τριάντα χρόνια αυξήσεων της τάξης του 8%, οι αποζημιώσεις διπλασιάζονται κάθε επτά χρόνια και δεν γίνεται να συνεχιστεί για πολύ ακόμα. Σε κάποιο σημείο τα νούμερα θα είναι μη βιώσιμα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Προφανώς, το σημείο αυτό δεν έχει φτάσει ακόμα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στην κορυφαία θέση για το 2023 βρίσκεται ο διευθύνων σύμβουλος της τεχνολογικής εταιρείας Broadcom, ο Hock Tan, με συνολικές αποδοχές στο δυσθεώρητο ποσό των 161,8 εκατ. δολαρίων πέρυσι. Από το σύνολο, τα 160,5 εκατ. δολάρια προέρχονται από μερίσματα.

Επρόκειτο βέβαια για τον CEO με το μεγαλύτερο όφελος από μετοχές το 2023. Η μέση απόδοση από μετοχές για όσους συμπεριελήφθησαν στη λίστα (ήτοι με έσοδα άνω του 1 δισ. δολαρίων και όσοι κοινοποίησαν τις καταστάσεις στους στην αμερικανική επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) ήταν στα 15,3 εκατ. δολάρια ή το 64,6% των συνολικών τους αποδοχών.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι επικεφαλής της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Palo Alto Networks, ο Nikesh Arora με αποδοχές 151,4 εκατ. δολαρίων, της εταιρείας καλλυντικών Coty, η Sue Y. Nabi με αποδοχές 149,4 εκατ. δολαρίων, της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Charter Communications, ο Christopher L. Winfrey με αποδοχές 89,1 εκατ. δολαρίων και της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων Fair Isaac, ο William J. Lansing με έσοδα 66,3 εκατ. Δολαρίων.

Από την κορυφαία δεκάδα δεν θα μπορούσε να λείπει ο Tim Cook της Apple (63,2 εκατ.) και ο Satya Nadella της Microsoft (48,5 εκατ.). Βέβαια, η αποζημίωση των επικεφαλής των δύο εκ των «Magnificent 7» έχουν ιδιαιτερότητες: Ο Cook πήρε το υψηλότερο ποσό σε χρήματα από κάθε άλλον διευθύνοντα σύμβουλο στη λίστα, ύψους 16,2 εκατ., ενώ οι συνολικές του αποδοχές μειώθηκαν κατά 36% το 2023 παρότι η μετοχή ενισχύθηκε κατά 24,5%. Επίσης, η αποζημίωση του Nadella μειώθηκε κατά 12% πέρυσι, ενώ η μετοχή σκαρφάλωσε κατά 33,6%. 

Όπως δήλωσε ο Amit Batish της Equilar, βασική πηγή εισοδήματος είναι πλέον τα μερίσματα, που έχουν αυξηθεί κατά 20% σε σύγκριση με πέρυσι. «Φέτος είχαμε τρία εννιαψήφια μετοχικά πακέτα, πέρυσι είχαμε μόνο ένα», τόνισε.

Πάντως, ακόμα πιο ευνοημένοι φαίνεται πως ήταν οι μέτοχοι, οι οποίοι αποκόμισαν 13,8% υψηλότερες αποδοχές το 2023 από τις εταιρείες που περιλαμβάνονται στη λίστα, έναντι 11,4% που ήταν η αύξηση στους CEOs. Την τελευταία εξαετία μάλιστα, οι αποδοχές των CEOs αυξάνονταν με ρυθμό 8,77% έναντι αύξησης 12,02% στους μετόχους.

Ακόμα και με αυτά τα νούμερα πάντως, είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς ότι οι αποδοχές των επικεφαλής είναι σε πρωτοφανή επίπεδα. Χαρακτηριστικό, άλλωστε είναι το μισθολογικό χάσμα, το οποίο συνεχώς μεγαλώνει: ο μέσος μισθός των CEOs στο εξεταζόμενο γκρουπ είναι πλέον 300 φορές υψηλότερο από τις αποδοχές του μέσου εργαζομένου, έναντι 255 φορών το 2018.

moneyreview.gr με πληροφορίες από barron’s

Διαβάστε επίσης:

Μισθός 281 εκατ. δολαρίων και αντιδράσεις για την πιο ακριβοπληρωμένη CEO

Oxfam: Η περιουσία των πέντε πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο διπλασιάστηκε από το 2020

Οι CEOs έβγαλαν κιόλας όσα θα κερδίσει ο μέσος εργαζόμενος σε όλο το 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News