Business & Finance Δευτέρα 22/04/2024, 12:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Οι πολίτες δυσκολεύονται στις στεγαστικές τους υποχρεώσεις

Ευρωζώνη: Οι πολίτες δυσκολεύονται στις στεγαστικές τους υποχρεώσεις

Αυξημένος είναι ο αριθμός των καταναλωτών στην Ευρωζώνη που δυσκολεύονται να να πληρώσουν τις στεγαστικές τους υποχρεώσεις μετά από μια μακρά περίοδο αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων και με φόντο την εκτίναξη του κόστους δανεισμού, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το ποσοστό των νοικοκυριών με χαμηλότερο εισόδημα που αναμένουν να κάνουν καθυστερημένες πληρωμές για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ή ενοίκιο αυξήθηκε σε πάνω από 20% το πρώτο τρίμηνο από περίπου 15% το 2023, ανέφεραν οι ερευνητές της ΕΚΤ Όμηρος Κουβάβας και Desislava Rusinova. Για τις πληρωμές στεγαστικών δανείων, ο αριθμός σχεδόν διπλασιάστηκε στο 30%.

Ευρωζώνη: Οι πολίτες δυσκολεύονται στις στεγαστικές τους υποχρεώσεις-1

«Με δεδομένες τις παρούσες και μελλοντικές συνέπειες τόσο των αυξημένων επιτοκίων όσο και της απώλειας αγοραστικής δύναμης λόγω πληθωρισμού, η ικανότητα των νοικοκυριών να καλύπτουν το κόστος στέγασης και τις πληρωμές στεγαστικών δανείων αποτελεί πηγή ανησυχίας», αναφέρεται στο άρθρο.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων με στόχο τον περιορισμό του πληθωρισμού έχουν επιβαρύνει ιδιαίτερα την αγορά ακινήτων, όπου οι νέες επενδύσεις έχουν μειωθεί. Αυτό ασκεί αυξημένη πίεση στα ενοίκια, τα οποία ήταν υψηλά σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις ακόμη και πριν από την άνοδο του πληθωρισμού.

Η ΕΚΤ είναι πιθανό να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο, με αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και πολλούς πολιτικούς να ανησυχούν ότι η αυστηρή νομισματική πολιτική ασκεί υπερβολική πίεση στην οικονομία των 20 χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Economist: Θα φέρει η κλιματική αλλαγή κραχ στα ακίνητα; Ο «λογαριασμός» των 25 τρισ.

CEO Deutsche Bank: Έρχονται δύσκολοι καιροί για το εμπορικό real estate

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News