Business & Finance Τετάρτη 17/04/2024, 22:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γέλεν: Συνάντηση με ομολόγους της από Ιαπωνία και Ν.Κορέα – Τι συζητήθηκε

Γέλεν: Συνάντηση με ομολόγους της από Ιαπωνία και Ν.Κορέα – Τι συζητήθηκε

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, μοιράστηκε τις ανησυχίες της με τους ομολόγους της της Ιάπωνας και της Νότιας Κορέας σχετικά με τις απότομες μειώσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες τους, σε κοινή δήλωση μετά την πρώτη τριμερή συνάντηση.

Η Γέλεν, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Σουνιτσι Σουζούκι και ο υπουργός Οικονομικών της Νότιας Κορέας Τσόι Σανκγκ-μοκ συζήτησαν για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες στο περιθώριο των εαρινών συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με την κοινή δήλωση.

Οι τρεις θα «συνεχίσουν να διαβουλεύονται στενά για τις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος σύμφωνα με τις υφιστάμενες δεσμεύσεις στο G-20, ενώ θα αναγνωρίσουν τις σοβαρές ανησυχίες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας σχετικά με την πρόσφατη απότομη υποτίμηση του γιεν Ιαπωνίας και του γουόν της Κορέας».

Το γιεν έχει υποχωρήσει περίπου 9% και το γουόν περίπου 7% φέτος έναντι του δολαρίου, αναγκάζοντας Ιάπωνες και Κορεάτες αξιωματούχους να εντείνουν τις προειδοποιήσεις για τις κινήσεις των νομισμάτων και για πιθανή παρέμβαση στην αγορά. Από την άλλη, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε έναντι του γιέν και του γουόν φέτος, καθώς η ανθεκτική οικονομία των ΗΠΑ με τον σταθερό πληθωρισμό μείωσε τις προοπτικές για περικοπές επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Οι προηγούμενες συμφωνίες μεταξύ των μελών της Ομάδας των 20 αναδυόμενων και προηγμένων οικονομιών υπογραμμίζουν την αρχή να επιτρέπεται στις αγορές να καθορίζουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτή την πόρτα για δράση ενάντια στην υπερβολική αστάθεια της αγοράς.

Πριν από τη συνάντησή τους, τόσο οι Νοτιοκορεάτες όσο και οι Ιάπωνες αξιωματούχοι είχαν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την πτώση των νομισμάτων τους σε χαμηλά πολλών ετών έναντι του δολαρίου αυτήν την εβδομάδα. Οι Τσόι και Σουζούκι εξέφρασαν «σοβαρές ανησυχίες» για την πρόσφατη αποδυνάμωση των νομισμάτων τους και προειδοποίησαν για λήψη των κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπιση της αστάθειας.

Οι τρεις επιβεβαίωσαν επίσης τη δέσμευσή τους να συντονίσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας και να αντιμετωπίσουν συλλογικά ζητήματα σχετικά με τις ευπάθειες της εφοδιαστικής αλυσίδας, τον οικονομικό καταναγκασμό και την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.

Επιπλέον, επιβεβαίωσαν τη σημασία των χωρών των νησιών του Ειρηνικού, όπου οι ΗΠΑ και η Κίνα ανταγωνίζονται για αύξηση της επιρροής τους από τότε που οι Νήσοι του Σολομώντα το 2022 υπέγραψαν συμφωνία ασφαλείας με το Πεκίνο – η πρώτη για την περιοχή – εγείροντας ανησυχίες για μια πιθανή κινεζική στρατιωτική βάση στην περιοχή.

Η πρώτη τριμερής συγκέντρωση των υπουργών Οικονομικών ακολουθεί την τριμερή σύνοδο κορυφής-ορόσημο τον Αύγουστο μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, του Ιάπωνα πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα και του προέδρου της Νότιας Κορέας Γιον Σουκ Γεόλ στο προεδρικό καταφύγιο του Camp David. Οι τρεις πλευρές ενισχύουν τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της οικονομικής ασφάλειας, προσπαθώντας να αποβάλουν την εξάρτηση των αλυσίδων εφοδιασμού από την Κίνα και συνεργάζονται σε βασικές τεχνολογίες όπως οι ημιαγωγοί και η τεχνητή νοημοσύνη.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News