Business & Finance Πέμπτη 11/04/2024, 15:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Η απειλή υποβαθμίσεων εντείνει τα δημοσιονομικά προβλήματα του Macron

Γαλλία: Η απειλή υποβαθμίσεων εντείνει τα δημοσιονομικά προβλήματα του Macron

Η απειλή της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας γιγαντώνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Emmanuel Macron, καθώς  βλέπει τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας του να επιδεινώνεται, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Οι οίκοι Fitch Ratings και Moody’s αναμένεται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα της αναθεώρησης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας στις 26 Απριλίου, ενώ θα ακολουθήσει η ετυμηγορία της S&P Global Ratings στις 31 Μαΐου.

Μετά, οι ψηφοφόροι σε όλη την Ευρώπη σε προσέλθουν στις κάλπες στις αρχές του Ιουνίου, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ο Macron θα δεχθεί πλήγμα στη Γαλλία από την ακροδεξιά αντίπαλό του, Marine Le Pen, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Η Fitch υποβάθμισε ήδη την αξιολόγηση της Γαλλίας σε AA- από AA πριν από ένα χρόνο και η S&P έχει δώσει αρνητικές προοπτικές στη δική της αξιολόγηση, λόγω της δυσκολίας που αντιμετωπίζει ο Macron στην προσπάθειά του να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας, μετά την πανδημία.

Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το έλλειμμα θα είναι φέτος μεγαλύτερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί, καθώς παρουσίασε σχέδια για πρόσθετες περικοπές 10 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire πιέζει για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού πριν από το καλοκαίρι, ώστε να μπουν τα δημόσια οικονομικά και πάλι στη σωστή τροχιά. Όμως, ο Macron απέρριψε την πρόταση, υπό τον  φόβο ότι κάτι τέτοιο θα έδινε ακόμα περισσότερα επιχειρήματα στην Le Pen και στους άλλους αντιπάλους του εν όψει των ευρωεκλογών, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο πρόσωπο που γνωρίζει τους διαλόγους μεταξύ των δύο ανδρών.

Ιδιωτικά, ο Le Maire ζητά περισσότερες περικοπές, για να μειωθεί το έλλειμμα στο 4,9% του ΑΕΠ φέτος, έναντι του αναθεωρημένου στόχου για 5,1% που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, αποκαλύπτει η ίδια πηγή.

Ο υπουργός Οικονομικών, που έκανε τεράστιες δαπάνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ανησυχεί τώρα για τους κινδύνους που συνεπάγεται το γαλλικό χρέος, το οποίο διαμορφώθηκε στα τέλη του 2023 στο 112% του ΑΕΠ.

Τα δημοσιονομικά προβλήματα της Γαλλίας δυσχεραίνουν τις προσπάθειες του Macron να αναλάβει έναν ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη, σε μία σειρά από ζητήματα, από την στήριξη προς την Ουκρανία και την αναβίωση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, έως την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, θα εξοικονομηθούν 5 δισ. ευρώ από την δημόσια διοίκηση, 2,5 δισ. ευρώ από την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλα 2,5 δισ. ευρώ θα αντληθούν από τον έκτακτο φόρο στις ενεργειακές εταιρείες και τη νέα φορολόγηση των επαναγορών μετοχών. Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει την αύξηση των φόρων για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, αλλά δουλεύει πάνω στην αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Γαλλία: Πλήγμα για τον Macron η υπέρβαση του ελλείμματος

Μακρόν: Πώς σχεδιάζει να κάνει το Παρίσι πόλο έλξης των κεφαλαιαγορών

Societe Generale: Κίνδυνος υποβαθμίσεων στην Ευρωζώνη – Κόντρα στο ρεύμα η Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News