Business & Finance Τετάρτη 10/04/2024, 09:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Fitch ανησυχεί για το χρέος της Κίνας – Υποβάθμιση των προοπτικών

Η Fitch ανησυχεί για το χρέος της Κίνας – Υποβάθμιση των προοπτικών

Σε αρνητικές, από σταθερές, υποβάθμισε τις προοπτικές της πιστοληπτικής αξιολόγησης της  Κίνας η Fitch Ratings, προειδοποιώντας για την πιθανότητα συσσώρευσης χρέους, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση στο real estate και να τονώσει την οικονομία.

Οι αυξανόμενες αβεβαιότητες σχετικά με τις προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, εν μέσω της προσπάθειας του Πεκίνου να μειώσει την εξάρτηση της ανάπτυξης από τα ακίνητα, ασκούν πιέσεις στα δημόσια οικονομικά της χώρας, τόνισε η Fitch. «Η δημοσιονομική πολιτική είναι ολοένα και πιο πιθανό να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη στήριξη της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, γεγονός που θα μπορούσε να διατηρήσει το χρέος σε σταθερά ανοδική τάση», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι σε ανάλογη  κίνηση είχε προχωρήσει και η Moody’s τον Δεκέμβριο.

Το δημόσιο χρέος της Κίνας έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία δώδεκα χρόνια περίπου, καθώς η κυβέρνηση διοχέτευσε κεφάλαια στην οικονομία σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που παρουσίασε τις προηγούμενες δεκαετίες. Με μια πτώση των ακινήτων να απειλεί τώρα να επιβραδύνει την οικονομία και να ανησυχεί τους επενδυτές, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ορισμένα νέα μέτρα στήριξης – όπως επιδοτήσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που θέλουν να αναβαθμίσουν συσκευές ή μηχανήματα – και σηματοδότησε ότι μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλα.

Το δημόσιο χρέος ήταν κοντά στο 80% του ΑΕΠ στα μέσα του περασμένου έτους, σχεδόν διπλάσιο από ό,τι ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 2010, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. Βέβαια, πρόκειται για πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες όπως η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ. Ωστόσο, ένα τέτοιο χρέος θεωρείται υψηλό για μια αναδυόμενη αγορά. Σύμφωνα με τα κινεζικά στοιχεία, το δημόσιο χρέος ανήλθε στο 56% του ΑΕΠ στα τέλη του 2023, εμφανίζοντας απότομη αύξηση λόγω της πανδημίας.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι η Κίνα δανείζεται στο δικό της νόμισμα, δεν κινδυνεύει από μια κρίσης χρέους σαν και αυτές που έπληξαν άλλες αναδυόμενες χώρες στο παρελθόν, λέει στο Bloomberg ο Andrew Freris, CEO της Ecognosis Advisory.  «Το μόνο πράγμα για το οποίο πρέπει να ανησυχούν είναι η εσωτερική τους κατάσταση», σημειώνει. «Αυτό είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί, γιατί το ένα τρίτο του τραπεζικού συστήματος ανήκει στην κυβέρνηση».

Σημειώνεται ότι η Fitch διατηρεί τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κίνας σε ξένο νόμισμα στο Α+.

«Λυπούμαστε για την υποβάθμιση της προοπτικής της πιστοληπτικής ικανότητας της Κίνας από την Fitch», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του οίκου. Οι μέθοδοι αξιολόγησης της εταιρείας δεν αντανακλούν τον θετικό ρόλο της δημοσιονομικής πολιτικής της Κίνας στη σταθεροποίηση της οικονομικής ανάπτυξης καθώς και του δείκτη μακροοικονομικής μόχλευσης με αποτελεσματικό τρόπο, τονίζεται.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Κίνα: Το Πεκίνο θέτει φιλόδοξο στόχο για ανάπτυξη 5% φέτος

Κίνα: Πήρε τα πάνω της η μεταποίηση μετά από 6 μήνες

Reuters: Μήπως υπάρχουν και οφέλη από τον επόμενο κινεζικό εμπορικό πόλεμο;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News