Business & Finance Κυριακή 31/03/2024, 12:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Πήρε τα πάνω της η μεταποίηση μετά από 6 μήνες

Κίνα: Πήρε τα πάνω της η μεταποίηση μετά από 6 μήνες

Ανοδικά κινήθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας τον Μάρτιο, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο, σε μια ένδειξη ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σταθεροποιείται.

Ο επίσημος δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση (PMI) αυξήθηκε στο 50,8 από 49,1 τον Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία την Κυριακή. Η μέτρηση ξεπέρασε, μάλιστα, τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg για 50,1, ενώ ήταν η καλύτερη μέτρηση από τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

Ο δείκτης της μη μεταποιητικής δραστηριότητας ανήλθε από τον προηγούμενο μήνα σε 53, έναντι εκτίμησης 51,5. Μια μέτρηση πάνω από το 50 υποδηλώνει επέκταση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ ένα ποσοστό κάτω από αυτό υποδηλώνει συρρίκνωση.

Η Κίνα έχει θέσει ως στόχο την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά περίπου 5% φέτος, κάτι που πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν άπιαστο, δεδομένης της παρατεταμένης ύφεσης στον τομέα των ακινήτων και των επίμονων αποπληθωριστικών πιέσεων. 

Οι αρχές απελευθέρωσαν περισσότερη μακροπρόθεσμη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα φέτος για να τονώσουν τον δανεισμό, με τους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας να υπαινίσσονται πιθανή περαιτέρω μείωση του ποσού των μετρητών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες σε αποθεματικό.

Έχουν επίσης επισπεύσει τις δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης για τη στήριξη των επενδύσεων σε υποδομές και δεσμεύτηκαν να παράσχουν κεφάλαια για να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν παλιά αγαθά, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων και των οικιακών συσκευών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News