Business & Finance Παρασκευή 5/04/2024, 13:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Trump: Οι losers του ελεύθερου εμπορίου μπορεί να τον ξαναβγάλουν πρόεδρο

Trump: Οι losers του ελεύθερου εμπορίου μπορεί να τον ξαναβγάλουν πρόεδρο

H πολιτική που ακολουθούσαν επί δεκαετίες οι ΗΠΑ στο εξωτερικό εμπόριο οδήγησε σε εμπορικά ελλείμματα και ισχυρό δολάριο, δημιουργώντας στρατιές «χαμένων» στην κοινωνία, οι οποίο βρήκαν καταφύγιο στις πολιτικές προστατευτισμού και κρατικού παρεμβατισμού του Donald Trump. Αυτό τουλάχιστον εκτιμά ο Richard Koo, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Ερευνών Nomura. 
Οι οικονομικές πολιτικές του Trump υπό το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» περιελάμβαναν εμπορικούς δασμούς στην Κίνα, το Μεξικό, την ΕΕ και άλλες χώρες, όπως και δασμούς 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο. Πλέον ως υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2024, ο Trump έχει προτείνει ελάχιστο δασμό 10% σε όλες τις εισαγωγές των ΗΠΑ και ελάχιστη εισφορά 60% στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα.

Οι πολιτικές αυτές βρίσκονται στο στόχαστρο των οικονομολόγων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι δασμοί είναι αντιπαραγωγικοί, καθώς καθιστούν τα εισαγόμενα αγαθά ακριβότερα για τον μέσο Αμερικανό. Μιλώντας στο CNBC, ο Koo δήλωσε ότι ο προστατευτισμός είναι ένα «φρικτό πράγμα», αλλά ότι η προσέγγιση του Trump «έχει κάποια οικονομική λογική». «Όταν σπουδάσαμε οικονομικά διδαχθήκαμε ότι το ελεύθερο εμπόριο δημιουργεί πάντα νικητές και ηττημένους στην οικονομία μιας χώρας, αλλά το κέρδος των νικητών είναι πάντα μεγαλύτερο από τις απώλειες των χαμένων, οπότε η κοινωνία στο σύνολό της κερδίζει πάντα. Γι’ αυτό, λοιπόν, το ελεύθερο εμπόριο είναι καλό», επισήμανε.

Ωστόσο, ο Koo τόνισε ότι αυτό προϋποθέτει ισορροπημένες ή πλεονασματικές εμπορικές ροές, ενώ οι ΗΠΑ έχουν τεράστια ελλείμματα τα τελευταία σαράντα χρόνια με αποτέλεσμα να έχει διευρυνθεί ο αριθμός των «χαμένων».

«Μέχρι το 2016, το ποσοστό όσων θεωρούσαν τους εαυτούς τους χαμένους εξαιτίας του ελεύθερου εμπορίου, ήταν αρκετό να εκλέξει για πρόεδρο τον Trump, οπότε πρέπει να σταθούμε και να αναλογιστούμε: τι κάναμε λάθος ώστε να επιτρέψουμε σε τόσους ανθρώπους στις ΗΠΑ να πιστεύουν κάτι τέτοιο;».

Ο ρόλος της συναλλαγματικής ισοτιμίας

Για τον Koo, το βασικό πρόβλημα ήταν η συναλλαγματική ισοτιμία, καθώς η ισχύς του αμερικανικού δολαρίου έδινε κίνητρα για ξένες εισαγωγές και έβλαπτε τις αμερικανικές εταιρείες που εξήγαγαν σε όλο τον κόσμο. «Αφήνουμε τρόπον τινά τη συναλλαγματική ισοτιμία να αποφασίζεται από τις λεγόμενες δυνάμεις της αγοράς, τους κερδοσκόπους, τους πελάτες μου, τους τύπους της Wall Street, αλλά η συναλλαγματική ισοτιμία πρέπει να καθορίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε ο αριθμός των χαμένων να μην αυξάνεται σε σημείο που να χάνεται το ίδιο το ελεύθερο εμπόριο», δήλωσε ο Koo.
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε μια παρόμοια κομβική στιγμή το 1985, όταν ο πρόεδρος Ronald Reagan αντιμετώπισε το ίδιο ζήτημα του ισχυρού δολαρίου και του αυξανόμενου προστατευτισμού. Τότε, η λύση που επέλεξε ο Reagan ήταν η Συμφωνία Plaza με τη Γαλλία, τη Δυτική Γερμανία, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο που προέβλεπε υποτίμηση του αμερικανικού δολαρίου έναντι των αντίστοιχων νομισμάτων των χωρών αυτών μέσω παρέμβασης στην αγορά συναλλάγματος.

«Τέτοιου είδους ενέργειες πρέπει να έχουμε κατά νου. Όταν αφήνουμε το δολάριο να πηγαίνει όπου το παίρνει η αγορά, τότε όσοι συμπολίτες μας δεν είναι τόσο τυχεροί όσο εμείς στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καταλήγουν να υποφέρουν και να ψηφίζουν τον Trump», πρόσθεσε ο Koo.

Τέλος, υποστήριξε ότι οι οικονομολόγοι πρέπει να ξεφύγουν από την ιδέα ότι το εμπορικό έλλειμμα οφείλεται απλώς σε «υπερβολικές επενδύσεις» και «πολύ λίγη αποταμίευση» στις ΗΠΑ, καθώς αυτό σημαίνει ότι το έλλειμμα μπορεί να μειωθεί μόνο με ύφεση μέχρι η εγχώρια ζήτηση να αποδυναμωθεί τόσο πολύ ώστε οι αμερικανικές εταιρείες να μπορούν να εξάγουν περισσότερα αγαθά, κάτι που δεν είναι δυνατό σε μια δημοκρατία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

UBS: Τι σημαίνει για την Ευρώπη η εκλογή Biden ή Trump – Τα σενάρια και οι αγορές

Το αίνιγμα της οικονομίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές

Τραμπ: «Αν δεν εκλεγώ εγώ, θα γίνει μακελειό» στην οικονομία των ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News