BUSINESS & FINANCE

UBS: Τι σημαίνει για την Ευρώπη η εκλογή Biden ή Trump – Τα σενάρια και οι αγορές

UBS: Τι σημαίνει για την Ευρώπη η εκλογή Biden ή Trump – Τα σενάρια και οι αγορές

Εμπόριο και άμυνα είναι οι δύο τομείς που θα απασχολήσουν τους επενδυτές, τις επιχειρήσεις αλλά και τους πολιτικούς στην Ευρώπη, καθώς οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές πλησιάζουν, σύμφωνα με τη UBS.

Όπως εξηγεί ανάλυση του ελβετικού επενδυτικού οίκου, οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρώπης, τόσο στις εισαγωγές όσο και στις εξαγωγές. Επιπλέον, ο ρόλος των ΗΠΑ ως προμηθευτή ενέργειας και άλλων συναφών προϊόντων για την Ευρώπη έχει γίνει σημαντικότερος μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι υπό οποιοδήποτε σενάριο, υπάρχει πολύ χαμηλή πιθανότητα μιας σημαντικής εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ», σημειώνουν οι αναλυτές της UBS. Αντ’  αυτού, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν οι όποιες κινήσεις προστατευτισμού από τις ΗΠΑ, οι οποίες θα μπορούσαν να προκύψουν υπό οποιονδήποτε εκ των δύο υποψηφίων, είτε με τη μορφή δασμών ή και άλλων μέτρων.

Η UBS δεν πιστεύει ότι η Ευρώπη θα κινηθεί πρώτη σε αυτό το μέτωπο, ενώ τονίζει ότι μεσοπρόθεσμα, οι όποιες αλλαγές θα είναι οριακές.

Στο μέτωπο της άμυνας, η Ευρώπη έχει ήδη αυξήσει το μερίδιο των αμυντικών δαπανών της, σε μία προσπάθεια να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις προς το ΝΑΤΟ για δαπάνες ίσες με το 2% του ΑΕΠ, αν και πολλές χώρες έχουν ακόμα μεγάλη απόσταση να διανύσουν.

Με τους κρατικούς προϋπολογισμούς σε όλη την Ευρώπη να αντιμετωπίζουν μια περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής, έπειτα από τη σημαντική αύξηση των δαπανών κατά την διάρκεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, οι περαιτέρω πιέσεις για αύξηση των δαπανών θα μπορούσαν να φέρουν προκλήσεις, προειδοποιεί η UBS.

Επιπλέον, εάν η Ευρώπη διοχετεύσει περισσότερα χρήματα στην Ουκρανία για να καλύψει τη μείωση της στήριξής της από τις ΗΠΑ, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πρόσθετες πιέσεις στα δημόσια οικονομικά, καθώς το τέλος του πολέμου δεν διαφαίνεται.

«Ουσιαστικά, μια προεδρία Biden θα εξασφάλιζε σε μεγάλο βαθμό μια συνέχεια και ενδεχομένως ένα πιο προβλέψιμο μονοπάτι για τις πολιτικές», τονίζουν οι αναλυτές του οίκου.

Συνεπώς, αυτό είναι το σενάριο που θα προκαλούσε λιγότερη αναταραχή για τους επενδυτές. Μια προεδρία Trump δημιουργεί δυνητικά περισσότερη αβεβαιότητα, αναγνωρίζει η UBS, αλλά όταν καθίσει η σκόνη, θα μπορούσε να φέρει τόσο θετικά όσο και αρνητικά για τους επενδυτές.

Υπάρχει βέβαια και το σενάριο ενός προέδρου με διχασμένο Κογκρέσο, το οποίο βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα δύο αυτά ενδεχόμενα. Σε όλα τα σενάρια, πάντως, το βέβαιο είναι ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί να διαθέσει περισσότερους πόρους για την άμυνα.

Τα χρηματιστήρια

Το τι θα σημάνει το κάθε σενάριο για τα χρηματιστήρια δεν είναι ξεκάθαρο, επισημαίνουν οι αναλυτές της UBS, καθώς μια κυβέρνηση Trump θα είναι μεν πιο υποστηρικτική για την ανάπτυξη, αλλά πιθανότατα θα συνεπάγεται υψηλότερο πληθωρισμό, υψηλότερα επιτόκια και πιθανούς δασμούς.

Με δεδομένη την ευαισθησία των αγορών στις επιτοκιακές προσδοκίες αυτή την περίοδο, τα χρηματιστήρια ενδέχεται να μην αντιδράσουν σε μια νίκη Trump τόσο καλά όσο είχαν κάνει το 2016.

Η UBS θεωρεί ότι ο μεγαλύτερος αντίκτυπος στις ευρωπαϊκές μετοχές θα καταγραφεί σε επίπεδο επιμέρους κλάδων.

Διαβάστε επίσης: 

Το αίνιγμα της οικονομίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές

Τραμπ: «Αν δεν εκλεγώ εγώ, θα γίνει μακελειό» στην οικονομία των ΗΠΑ

Μπάιντεν: Προτείνει προϋπολογισμό 7,3 τρισ.δολαρίων για το 2025

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News