Business & Finance Δευτέρα 1/01/2024, 07:57
SAXO BANK

Το Champions League της Σ. Αραβίας και το τέλος του καπιταλισμού: Οι πιο εξωφρενικές προβλέψεις για το 2024

Το Champions League της Σ. Αραβίας και το τέλος του καπιταλισμού: Οι πιο εξωφρενικές προβλέψεις για το 2024

Τέλος εποχής για τη σταθερότητα στη γεωπολιτική σκηνή, τον χαμηλό πληθωρισμό και το χαμηλό κόστος δανεισμού σημαίνει και επίσημα το 2024, διακόπτοντας την σχετικά ομαλή πορεία που ακολουθούσε η παγκόσμια οικονομία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Αυτό είναι το μήνυμα της Saxo Bank, η οποία δημοσίευσε τις ετήσιες «εξωφρενικές», όπως τις αποκαλεί, προβλέψεις της και προειδοποίησε για επικίνδυνο επίπεδο αβεβαιότητας το νέο έτος.

Οι προβλέψεις αυτές δεν είναι οι επίσημες τοποθετήσεις της τράπεζας, αλλά βασίζονται σε μία «τραβηγμένη» πραγματικότητα, παρουσιάζοντας ένα ακραίο σενάριο. Εξ ου και κάποιες προβλέψεις -λίγες ομολογουμένως- από τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήθηκαν κάποια στιγμή, όπως όταν για το 2017 προέβλεψε εκτίναξη των κρυπτονομισμάτων, για το 2015 το Brexit και για το 2019 ότι η γερμανική οικονομία θα πέσει σε ύφεση.

Για το 2024, οι οκτώ «εξωφρενικές» προβλέψεις της Saxo:

1. Με το πετρέλαιο στα 150 δολάρια, οι Σαουδάραβες αγοράζουν το franchise του Champions League

Το εγχείρημα της Σαουδικής Αραβίας για ολική αναδιάρθρωση της οικονομίας της, ώστε να διαφοροποιηθεί από το πετρέλαιο και να επεκταθεί στον τουρισμό, την αναψυχή και τη φιλοξενία, παίρνει ισχυρή ώθηση από την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου. Κοντά στα μέσα του έτους, ο «μαύρος χρυσός» φτάνει τα 150 δολάρια το βαρέλι και η ζήτηση ενισχύεται. Έχοντας πλέον το «κλειδί» για τον εμβληματικό διαγωνισμό ποδοσφαίρου, οι Σαουδάραβες σπεύδουν να τον μετατρέψουν σε διαγωνισμό μεταξύ διεθνών ομίλων.

2. Ο κόσμος σταματά να ασκείται εξαιτίας των χαπιών για την παχυσαρκία και ξεσπάει σοβαρή παγκόσμια υγειονομική κρίση

Η προμήθεια των φαρμάκων για την απώλεια βάρους, όπως τα Ozempic και Wegovy, αυξάνεται και η τιμή τους πέφτει. Οι κυβερνήσεις τα προωθούν για τη βελτίωση της υγείας και για να σταματήσει η «επιδημία» της παχυσαρκίας. Ξαφνικά υπάρχει έλλειψη των φαρμάκων και έτσι οι ασθενείς περιμένουν χρόνια για να τα προμηθευτούν. Στο μεταξύ, σταματούν να ενδιαφέρονται για τη σωματική τους υγεία και τη δίαιτα, πυροδοτώντας μία σοβαρή παγκόσμια κρίση υγείας.

3. Το τέλος του καπιταλισμού στις ΗΠΑ

Με το έλλειμμα του προϋπολογισμού άνω του 10% και προκειμένου να αποφύγουν την κοινωνική αναταραχή, οι ΗΠΑ προσπαθούν απεγνωσμένα να ενισχύσουν τη ζήτηση των κρατικών ομολόγων. Προκειμένου να εξισορροπηθεί το κόστος δανεισμού, η αμερικανική κυβέρνηση καταργεί τη φορολογία στα έσοδα από τα κρατικά ομόλογα.

4. Τα deepfake από AI προκαλούν τεράστια κρίση εθνικής ασφάλειας

Εγκληματική ομάδα δημιουργεί μέσω τεχνητής νοημοσύνης άκρως παραπλανητικά deepfake, με στόχο να απειλήσει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος σε κάποια ανεπτυγμένη οικονομία. Ο αξιωματούχος υποκύπτει και παραδίδει μυστικές πληροφορίες του κράτους, πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη εθνική κρίση ασφαλείας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έτσι, ΗΠΑ και Ε.Ε. επιβάλλουν αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο και την υποχρέωση κάθε προϊόν τεχνητής νοημοσύνης να φέρει την επιγραφή «Made by AI». Στο μεταξύ, δημιουργείται φοβερή δυσπιστία από τον κόσμο, καθώς το 90% όλων των πληροφοριών που κυκλοφορούν έχει παραχθεί από ΑΙ.

5. Οι χώρες με μεγάλο έλλειμμα δημιουργούν ομάδα για να διαπραγματευτούν εμπορικούς όρους

ΗΠΑ, Βρετανία, Ινδία, Βραζιλία, Καναδάς και Γαλλία συστήνουν το «Rome Club», καθώς το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ είναι πλέον ανεξέλεγκτο. Στόχος της ομάδας είναι η συνεργασία για τη μείωση του ελλείμματος και για τη θέσπιση εμπορικών όρων με τις χώρες πλεονάσματος (ιδίως Κίνα, Γερμανία, Νορβηγία, Ιαπωνία, Ολλανδία και Σιγκαπούρη). Η ομάδα αυτή προωθεί ότι θα υπάρξει παγκόσμια επαναρρύθμιση σε ένα καθεστώς ίσων όρων, δημιουργώντας ένα ισότιμο και σταθερό οικονομικό μοντέλο. Στο μεταξύ, λόγω υποτίμησης του δολαρίου χάνεται η εμπιστοσύνη στο παγκόσμιο σύστημα νομισμάτων, εκτοξεύοντας τα κέρδη σε χρυσό, ασήμι και κρυπτονομίσματα.

6. Ο Robert F. Kennedy Jr γίνεται πρόεδρος των ΗΠΑ

Η δυσαρέσκεια απέναντι στον Biden και τον Trump οδηγεί σε ανατροπή, με την ανάδειξη του RFK Jr στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2024. Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, το κορυφαίο αξίωμα της χώρας ανήκει πλέον σε πολιτικό εκτός των Δημοκρατικών ή των Ρεπουμπλικανών, ο οποίος ανοίγει τον δρόμο για την απομάκρυνση από την πλουτοκρατία. Οι δεσμεύσεις του για θωράκιση της ειρήνης, για αναδιάταξη του υγειονομικού συστήματος και για περιορισμό της πλεονάζουσας επιχειρηματικής ισχύος οδηγεί σε απώλειες τις μετοχές στον τομέα της άμυνας, των φαρμάκων και της υγείας.

7. Η ιαπωνική ανάπτυξη φτάνει στο «τυχερό 7%» και η κεντρική τράπεζα σταματά τον έλεγχο στην αγορά ομολόγων

Έπειτα από τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, η Ιαπωνία βγαίνει από την αποπληθωριστική τροχιά και οι μισθοί αρχίζουν να ανεβαίνουν. Έτσι, η κεντρική τράπεζα της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο καταργεί την πολιτική ελέγχου στην καμπύλη των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Προκαλείται αναταραχή στην παγκόσμια αγορά χρέους, διότι οι Ιάπωνες επενδυτές επαναπατρίζουν τα χρήματά τους. Ως αποτέλεσμα, εκτινάσσεται και το γιεν.

8. Η Ε.Ε. επιβάλλει φόρο πλούτου και ο κλάδος πολυτελείας βουλιάζει

Όσο η Ε.Ε. ψάχνει όλο και περισσότερες πηγές χρηματοδότησης, μεταξύ άλλων για την κλιματική κρίση, τον υγειονομικό τομέα και την εκπαίδευση, οι Ευρωπαίοι συνειδητοποιούν πόσο χαμηλή είναι η φορολογία των δισεκατομμυριούχων. Τελικά, η Κομισιόν επιβάλλει φόρο 2% επί του πλούτου, συγκεντρώνοντας 42 δισ. ευρώ από τα επιπλέον φορολογικά έσοδα. Στο μεταξύ, με την κίνηση της Ε.Ε. αλά «Ρομπέν των Δασών» η βιομηχανία της πολυτελείας κάνει βουτιά και ακόμη και η μετοχή του κολοσσού του κλάδου, της LVMH, καταγράφει απώλειες της τάξης του 40%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η επενδυτική συμβουλή της Goldman Sachs για το 2024 είναι ένα τραγούδι της Taylor Swift

Πώς η παγκόσμια οικονομία κατάφερε να αψηφήσει τη… βαρύτητα

Capital Economics: Διχασμένη η παγκόσμια οικονομία το 2024 – Ο χάρτης των δύο στρατοπέδων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News