Business & Finance Τρίτη 2/04/2024, 13:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όχι άλλοι πτυχιούχοι – Οι GenZ θέλουν να γίνουν μάστορες

Όχι άλλοι πτυχιούχοι – Οι GenZ θέλουν να γίνουν μάστορες

Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερους υδραυλικούς. Και η Generation Z είναι έτοιμη να απαντήσει στην ανάγκη αυτή.

Η αύξηση των αμοιβών στα τεχνικά επαγγέλματα, σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες που αλλάζουν μια σειρά από δουλειές, από αυτή του ηλεκτροσυγκολλητή έως του χειριστή μηχανημάτων, βοηθούν ώστε οι καριέρες αυτές να απαλλαγούν από το κοινωνικό στίγμα που είχαν έως πρότινος. Στις ΗΠΑ, όπου το κόστος της ανώτατης εκπαίδευσης έχει εκτιναχθεί τις τελευταίες δεκαετίες, όλο και περισσότεροι νεαροί Αμερικανοί γυρίζουν την πλάτη στην πανεπιστημιακή μόρφωση και τα φοιτητικά δάνεια που μπορεί αυτή να συνεπάγεται.

Οι εγγραφές στα προγράμματα τεχνικής εκπαίδευσης αυξάνονται αλματωδώς, διαπιστώνει η Wall Street Journal, την ώρα που οι υπόλοιπες εγγραφές στα κολλέγια και τα πανεπιστήμια 4ετούς φοίτησης μειώνονται.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των σπουδαστών που εγγράφηκαν στα τεχνικά κολλέγια αυξήθηκε κατά 16% τον περασμένο χρόνο. Οι φοιτητές που σπουδάζουν επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με την οικοδομή αυξήθηκαν κατά 23% και εκείνοι σε προγράμματα που σχετίζονται με την ψύξη/θέρμανση καθώς και με την συντήρηση/επισκευή οχημάτων αυξήθηκαν κατά 7%.

«Είναι ένα πραγματικά έξυπνο μονοπάτι για τα παιδιά που ψάχνουν κάτι και δεν είναι κολλημένοι με το να πάνε στο πανεπιστήμιο», λέει στη Wall Street Journal ο 20χρονος Tanner Burgess, που αποφοίτησε από ένα 9μηνο πρόγραμμα για ηλεκτροσυγκολλητές το περασμένο φθινόπωρο. Αρχικά σκόπευε και ο ίδιος να πάει στο κολλέγιο, αλλά η επιλογή αυτή άρχισε να μην του φαίνεται και τόσο ελκυστική όταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας είδε τους γονείς του –δύο εργαζόμενους του τεχνολογικού κλάδου- να κοιτάζουν την οθόνη του υπολογιστή όλη μέρα. Ξαφνικά, συνειδητοποίησε ότι δεν ήθελε να περάσει τη ζωή του καθισμένος μπροστά από μία οθόνη. Όπως λέει, του φάνηκε ενδιαφέρουσα μια δουλειά που έχει να κάνει με τη φωτιά, ενώ το γεγονός ότι είναι ένα επάγγελμα με εργασιακή ασφάλεια και καλές προοπτικές αμοιβών σίγουρα βοήθησε. Όπως υπολογίζει, σε πέντε χρόνια θα βγάζει ένα εξαψήφιο ποσό τον χρόνο.

Η έλλειψη τεχνιτών, καθώς η μεγαλύτερη γενιά ηλεκτρολόγων, υδραυλικών και ηλεκτροσυγκολλητών συνταξιοδοτείται, οδηγεί σε αύξηση του εργατικού κόστους στα επαγγέλματα αυτά, όπως έχει διαπιστώσει όποιος χτίζει ή ανακαινίζει ένα σπίτι τα τελευταία χρόνια.

Στις ΗΠΑ, η μέση αμοιβή για έναν νεοπροσλαμβανόμενο στον τομέα της οικοδομής αυξήθηκε πέρυσι κατά 5,1%, στα 48.089 δολάρια ετησίως. Αντίθετα, ένας πτυχιούχος υπάλληλος που μόλις προσελήφθη πήρε πέρυσι ετήσιο μισθό 39.520 δολαρίων, αυξημένο κατά 2,7% σε σχέση με το 2022. Είναι η τέταρτη κατά σειρά χρονιά που η μέση αμοιβή των εργαζόμενων στην οικοδομή ξεπέρασε εκείνη στους κλάδους των επαγγελματικών υπηρεσιών και της πληροφορικής, για τις νέες προσλήψεις.

Η ζήτηση για μαθητείες σε τεχνικά επαγγέλματα, όπου οι σπουδαστές συνδυάζουν την επαγγελματική εμπειρία με τις σπουδές, που συχνά πληρώνονται από τον εργοδότη τους, έχει εκτιναχθεί στις ΗΠΑ.

Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης αλλάζει τις απόψεις των νέων για την καριέρα τους. Σε μία δημοσκόπηση της Jobber, οι ερωτηθέντες εκτίμησαν ότι οι θέσεις μπλε κολάρου (τεχνικά επαγγέλματα) προσφέρουν καλύτερη εργασιακή ασφάλεια από εκείνες του λευκού κολάρου (θέσεις γραφείου), λόγω της ανάπτυξης του AI.

Βέβαια, τα στερεότυπα δεν έχουν εκλείψει εντελώς. Οι 8 στους 10 ερωτηθέντες στην δημοσκόπηση της Jobber απάντησαν ότι οι γονείς τους θέλουν να πάνε στο κολλέγιο. Τα επαγγέλματα που κυριαρχούνται από πτυχιούχους γενικά πληρώνουν καλύτερα σε βάθος χρόνου, καθώς όσοι δουλεύουν σε επαγγελματικές υπηρεσίες λαμβάνουν μέσο μισθό 78.500 δολαρίων τον χρόνο, έναντι 69.200 δολαρίων των εργαζόμενων στην οικοδομή. Και την ίδια στιγμή, είναι γνωστό ότι τα τεχνικά επαγγέλματα είναι σκληρά, συχνά απαιτούν πολύ πρωινό ξύπνημα και καταπόνηση του σώματος.

Όμως, ο αριθμός των ξυλουργών στις ΗΠΑ αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία, με τη μέση ηλικία τους να μειώνεται από τα 42,2 στα 40,9 χρόνια. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ηλεκτρολόγους, το πλήθος των οποίων αυξήθηκε κατά 229.000 άτομα, την ώρα που η μέση ηλικία τους μειώθηκε κατά 2,9 χρόνια. Άλλα τεχνικά επαγγέλματα, όπως των υδραυλικών και των ψυκτικών, εμφανίζουν μείωση της μέσης ηλικίας.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η ρεβάνς της χειρωνακτικής απασχόλησης – Δυσεύρετοι και με καλούς μισθούς

Γιατί λείπουν εκατοντάδες χιλιάδες εργατικά χέρια

MIT: Γιατί η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα κλέψει τις δουλειές μας – Τουλάχιστον όχι ακόμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News