Business & Finance Παρασκευή 22/03/2024, 13:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Αμετάβλητα τα επιτόκια λόγων των ουκρανικών επιθέσεων

Ρωσία: Αμετάβλητα τα επιτόκια λόγων των ουκρανικών επιθέσεων

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια την Παρασκευή, εν μέσω των αυξανόμενων πληθωριστικών κινδύνων που σχετίζονται και με τις επιθέσεις σε περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής άφησαν το βασικό τους επιτόκιο στο 16%, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg. Επίσης, όπως είχε κάνει και τον περασμένο μήνα, η Τράπεζα της Ρωσίας δεν έδωσε κανένα σήμα σχετικά με την πιθανή κατεύθυνση της επόμενης κίνησής της.

«Μεσοπρόθεσμα, οι πληθωριστικοί κίνδυνοι παραμένουν ανοδικοί», αναφέρεται στη δήλωση που συνοδεύει την απόφαση. «Η επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 4% το 2024 και η περαιτέρω σταθεροποίησή του σε αυτά τα επίπεδα προϋποθέτουν διατήρηση των περιοριστικών νομισματικών συνθηκών για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Περιοχές όπως το Μπέλγκοροντ και το Κουρσκ έχουν αντιμετωπίσει επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους τις τελευταίες εβδομάδες, στο πλάισιο της εκστρατείας της Ουκρανίας με στόχο υποδομές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει την πολεμική μηχανή της Ρωσίας. Επιπλέον, οι προεδρικές εκλογές έχουν παρέλθει και ως εκ τούτου οι έλεγχοι των τιμών εν γένει μπορεί να αποδυναμωθούν, σύμφωνα με τον Dmitry Polevoy, διευθυντή επενδύσεων στην Astra Asset Management. 

Πριν από τις εκλογές, στις οποίες ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πέτυχε μια σαρωτική νίκη και εξασφάλισε μια πέμπτη θητεία στην εξουσία, η κυβέρνηση κατέβαλε ενεργές προσπάθειες για να περιορίσει την εκτίναξη των τιμών των τροφίμων, που αποτελούσε ένα από τα κύρια παράπονα των ψηφοφόρων. 

Τώρα, τα παραδοσιακά προσιτά βασικά είδη διατροφής, όπως το κοτόπουλο, μπορεί να γίνουν πιο ακριβά, καθώς συνεχίζονται οι επιθέσεις στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, μια σημαντική γεωργική περιοχή που αντιπροσωπεύει το 14% της συνολικής παραγωγής ζώων και πουλερικών της Ρωσίας.

Επιπλέον, τουλάχιστον εννέα μεγάλα διυλιστήρια έχουν δεχτεί επιθέσεις φέτος με αποτέλεσμα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το 11% της συνολικής δυναμικότητας της χώρας να βρίσκεται σήμερα εκτός λειτουργίας. Παρόλο που υπήρξε μικρή αύξηση του κόστους στην αντλία εντός της Ρωσίας, ο καταιγισμός των επιθέσεων προκάλεσε αύξηση των τιμών της βενζίνης και του ντίζελ στο Διεθνές Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του St. Petersburg.

Η διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Elvira Nabiullina, έχει δηλώσει ότι η κεντρική τράπεζα σκοπεύει να διατηρήσει το κόστος δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο από τις πρώτες ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία για παρατεταμένη περίοδο. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών έχει σταματήσει να ξεπερνά το 7%, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν διπλάσιος από τον στόχο του 4%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Σύνοδος Κορυφής: Στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία με παγωμένα ρωσικά assets

Ρωσία: H οικονομία αναπτύσσεται αλλά οι Ρώσοι βιώνουν μια χαμένη δεκαετία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News