Business & Finance Τετάρτη 20/03/2024, 14:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Σαουδική Αραβία μπαίνει στην τεχνητή νοημοσύνη – Fund 40 δισ. δολ. με την Andreessen Horowitz

Η Σαουδική Αραβία μπαίνει στην τεχνητή νοημοσύνη – Fund 40 δισ. δολ. με την Andreessen Horowitz

Σε συζητήσεις με την αμερικανική εταιρεία venture capital Andreessen Horowitz, για τη δημιουργία ενός fund ύψους 40 δισ. δολαρίων που θα επενδύσει στην τεχνητή νοημοσύνη, βρίσκεται το ταμείο κρατικού πλούτου της Σαουδικής Αραβίας.

Οι συζητήσεις για συνεργασία ανάμεσα στο ύψους 925 δισ. δολαρίων Public Investment Fund (PIF) της Σαουδικής Αραβίας και την Andreessen Horowitz, που είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες venture capital στη Silicon Valley, διεξάγονται εδώ και μήνες, μετέδωσε το CNBC, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν δημοσιεύσει αρχικά οι New York Times.

Η Σαουδική Αραβία έχει κλείσει το τελευταίο διάστημα ένα μπαράζ από συμφωνίες, καθώς προσπαθεί να διαφοροποιήσει την οικονομία της και να στραφεί σε άλλους τομείς, πέραν του πετρελαίου. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Vision 2030 του πρίγκιπα Mohammed bin Salman, έχει ρίξει δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει ποσοστά και να κάνει επενδύσεις μαζί με μεγάλα ονόματα του επιχειρείν όπως οι Uber, Bank of America, Citi, SoftBank και Blackstone.

Η Andreessen Horowitz, η οποία διαθέτει 35 δισ. δολάρια σε υπό διαχείριση κεφάλαια, έχει επενδύσει σε επιτυχημένες εταιρείες, όπως οι Airbnb, Coinbase, Facebook και Slack. Στο χαρτοφυλάκιό της έχει σχεδόν 100 startups που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο συνιδρυτής της, Marc Andreessen, έγραψε στο blog του τον Ιούνιο του 2023 ότι «η απειλή του να μην επιδιώξουμε επιθετικά την παγκόσμια κυριαρχία στην τεχνητή νοημοσύνη είναι σημαντική».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Τι λέει για την τεχνητή νοημοσύνη ο επενδυτής που προέβλεψε τη φούσκα του dot com και του 2008

ΕΕ: Προχωρά σε ρυθμιστικό πλαίσιο για την AI – Πρώτη στον κόσμο

Τεχνητή νοημοσύνη: Μια startup 9 μηνών βάζει τα γυαλιά στους γίγαντες της Silicon Valley

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News