Business & Finance Πέμπτη 22/02/2024, 14:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ιαπωνικές μετοχές επέστρεψαν από το «κρύο» μετά από 34 χρόνια

Οι ιαπωνικές μετοχές επέστρεψαν από το «κρύο» μετά από 34 χρόνια

Να ξεπεράσει το ιστορικό υψηλό του, που είχε σημειωθεί το 1989, στο αποκορύφωμα της φούσκας της ιαπωνικής οικονομίας, κατάφερε την Πέμπτη ο δείκτης Nikkei. Χρειάστηκαν 34 χρόνια για να ανακτήσουν οι ιαπωνικές μετοχές τις ζημιές των χαμένων δεκαετιών της Ιαπωνίας, καθώς οι ξένοι επενδυτές συνωστίζονται τώρα στο χρηματιστήριο του Τόκιο, σε μία περίοδο όπου η Κίνα γίνεται λιγότερο ελκυστική.

Οι ιαπωνικές μετοχές άγγιξαν το ιστορικό υψηλό του στις 38.915,87 μονάδες την τελευταία ημέρα του 1989, με τον Nikkei να σημειώνει βουτιά άνω του 80% όταν έσκασε η φούσκα των μετοχών και του real estate.

Στο αποκορύφωμά τους, οι ιαπωνικές μετοχές αποτελούσαν το 45% της παγκόσμιας χρηματιστηριακής αγοράς, ξεπερνώντας μάλιστα το 33% της Wall Street. Σήμερα, το μερίδιό τους είναι μόλις 6%, καθώς ολόκληρος ο Nikkei δεν αξίζει ούτε καν όσο η Apple και η Nvidia μαζί.

Οι απώλειες υπήρξαν πολύ επώδυνες για τους επενδυτές. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ήταν μεγαλύτερες από εκείνες που σημείωσε ο S&P 500 στη Μεγάλη Ύφεση, από το 1929 έως το 1933. Η Wall Street χρειάστηκε τότε περίπου 25 χρόνια για να φτάσει σε νέο υψηλό, αλλά ο Nikkei πολύ περισσότερα.

Την Πέμπτη, ο δείκτης άγγιξε τις 39.029 μονάδες, έχοντας ενισχυθεί 16% από τις αρχές του έτους. Η φετινή άνοδος δίνει συνέχεια στην δυναμική επίδοση του 2023.

Το ράλι αυτό στηρίζεται από το αδύναμο γιεν, το οποίο έχει χάσει το 6% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους, σε μία εξέλιξη που ευνοεί τις ιαπωνικές εξαγωγές.

Οι επενδυτές συρρέουν στο χρηματιστήριο του Τόκιο, ακολουθώντας και το παράδειγμα του Warren Buffet, καθώς η ιαπωνική κυβέρνηση προχωρά με μεταρρυθμίσεις στο μέτωπο της εταιρικής διακυβέρνησης, με στόχο να κάνει τις ιαπωνικές επιχειρήσεις πιο ελκυστικές και να αυξήσει τις αποδόσεις των μετόχων.

Τα στοιχεία από το χρηματιστήριο του Τόκιο δείχνουν ότι οι επενδυτές έριξαν πάνω από 2 τρισ. γιεν στις μεγαλύτερε μετοχές του τον Ιανουάριο.

Οι τοποθετήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της αισιοδοξίας ότι η Ιαπωνία έχει καταφέρει να απεγκλωβιστεί από το σπιράλ του αποπληθωρισμού αλλά και των προσδοκιών ότι ο τεχνολογικός κλάδος της χώρας θα ωφεληθεί από την άνθηση της τεχνητής νοημοσύνης. Η απαισιοδοξία για την Κίνα επίσης στρέφει τους επενδυτές στην Ιαπωνία.

Η κατάσταση στη χώρα άρχισε να αλλάζει από τα τέλη του 2012, όταν ο Shinzo Abe ανέλαβε την εξουσία. Οι πληθωριστικές πολιτικές του κατάφεραν να φέρουν τις τιμές σε θετικό έδαφος και έριξαν το γιεν.

Η επιστροφή του πληθωρισμού σε πιο κανονικά επίπεδα το 2022 και η ψήφος εμπιστοσύνης του Buffett οδήγησαν στο χρηματιστηριακό ράλι.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η διολίσθηση ενός γίγαντα – Η Ιαπωνία δεν είναι πια η 3η μεγαλύτερη οικονομία

Η πτώση μιας υπερδύναμης του επιχειρείν – Πού εξαφανίστηκαν οι μεγάλες ιαπωνικές εταιρείες

Η Ιαπωνία θέλει υψηλότερες αποδόσεις για τους επενδυτές – Τι κάνει για τις πετύχει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News