Business & Finance Τρίτη 19/03/2024, 09:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

UBS: Ένα χρόνο μετά το σοκ της Credit Suisse, σπάει το φράγμα των 100 δισ. δολαρίων

UBS: Ένα χρόνο μετά το σοκ της Credit Suisse, σπάει το φράγμα των 100 δισ.  δολαρίων

Ένας χρόνος έκλεισε από την ιστορική εξαγορά της πρώην ανταγωνίστριάς της, Credit Suisse,  από την UBS, και ήδη γίνεται σαφές πόσο συμφέρουσα ήταν η συμφωνία για την ελβετική τράπεζα.

Η κεφαλαιοποίηση  της UBS έχει ξεπεράσει τα 100 δισ. δολάρια, φτάνοντας  στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν 16 ετών, καθώς η τράπεζα παγιώνει την  ηγετική της θέση στη διαχείριση του πλούτου παγκοσμίως.

UBS: Ένα χρόνο μετά το σοκ της Credit Suisse, σπάει το φράγμα των 100 δισ.  δολαρίων-1

Το πιο προφανές όφελος για τη UBS είναι η αύξηση της κλίμακας που θα απαιτούσε πολλά χρόνια επίπονης δουλειάς, εάν επρόκειτο να επιτευχθεί οργανικά. Μέσα σε μια νύχτα, τα κεφάλαια πελατών που διαχειριζόταν η μονάδα πλούτου της τράπεζας αυξήθηκαν κατά ένα πέμπτο, στα 3,4 τρισ. δολάρια, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Αυτό την έφερε πιο κοντά στη Morgan Stanley, η οποία έχει περίπου 5 τρισ. δολάρια στο τμήμα διαχείρισης πλούτου της, αν και η UBS είναι μεγαλύτερη στις περισσότερες αγορές, εκτός των ΗΠΑ.

UBS: Ένα χρόνο μετά το σοκ της Credit Suisse, σπάει το φράγμα των 100 δισ.  δολαρίων-2

Εκείνη την Κυριακή, πριν από ένα χρόνο, όταν ανακοινώθηκε η έκτακτη εξαγορά της Credit Suisse με τη μεσολάβηση της ελβετικής κυβέρνησης, δεν ήταν καθόλου σαφές ότι η UBS θα έβγαινε κερδισμένη. Η μετοχή της τράπεζας υποχώρησε αρχικά έως και 16% την επόμενη μέρα, εν μέσω αβεβαιότητας για το τι θα σήμαινε η συμφωνία για την UBS, ρίχνοντας την αποτίμησή της κάτω από τα 60 δισ. δολάρια.

Οι αναταραχές δεν κράτησαν πολύ καθώς οι επενδυτές συνειδητοποίησαν ότι το deal είχε γίνει σε τιμή ευκαιρίας για την UBS, είχε μια κρατική εγγύηση  και έδινε άμεση ώθηση στο μέγεθος της τράπεζας, εξαιτίας των πελατών της Credit Suisse. Ορισμένοι παρατηρητές μίλησαν για τη συμφωνία του αιώνα.

UBS: Ένα χρόνο μετά το σοκ της Credit Suisse, σπάει το φράγμα των 100 δισ.  δολαρίων-3

Στους 12 μήνες που μεσολάβησαν, η διοίκηση της UBS επέστρεψε την εγγύηση, προχώρησε στην απόσχιση πολλών εκ των περιουσιακών στοιχείων της Credit Suisse που δεν ήθελε και άρχισε να εξετάζει το πώς η συγχώνευση μπορεί να δώσει ώθηση στις φιλοδοξίες της.

Η τράπεζα επιδιώκει τώρα να αυξήσει τα υπό διαχείριση κεφάλαια στη μονάδα διαχείρισης πλούτου της πάνω από τα 5 τρισ. δολάρια έως το τέλος του 2028.

Βέβαια, η UBS δεν κρύβει ότι μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει για την ενσωμάτωση της Credit Suisse. Τόσο ο CEO Sergio Ermotti όσο και ο πρόεδρος Colm Kelleher έχουν προειδοποιήσει ότι το 2024 θα είναι μια πιο δύσκολη χρονιά σε ό,τι αφορά τη συγκράτηση του κόστους σε χαμηλά επίπεδα. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις θα είναι η απενεργοποίηση των συστημάτων πληροφορικής της Credit Suisse και η μεταφορά των δεδομένων στα συστήματα της UBS.

Και έπειτα από συνεχόμενες απώλειες τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2023, η προσοχή της τράπεζας στρέφεται στην κερδοφορία.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

UBS: Οι πρώτες ζημιές από το 2017, λόγω της ενοποίησης της Credit Suisse

Η επόμενη μέρα για την Ελβετία μετά την κρίση της Credit Suisse

Επιπλέον μείωση του εργατικού δυναμικού της Credit Suisse επιδιώκει η UBS 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News