Business & Finance Παρασκευή 8/03/2024, 15:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Costco: Γιατί μία αλυσίδα σούπερ μάρκετ πουλάει ράβδους χρυσού και ασημένια νομίσματα; 

Costco: Γιατί μία αλυσίδα σούπερ μάρκετ πουλάει ράβδους χρυσού και ασημένια νομίσματα; 

Ασημένια νομίσματα άρχισε πρόσφατα να πουλά η Costco, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο CNN ο επικεφαλής των οικονομικών της, Richard Galanti.

Τα εν λόγω νομίσματα της μίας ουγγιάς πωλούνται σε συσκευασίες των 25, για 675 δολάρια. Το μπροστινό μέρος τους απεικονίζει ένα φύλλο σφενδάμου και ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ βρίσκεται στο πίσω μέρος. Τα νομίσματα δεν επιστρέφονται και τα μέλη μπορούν να αγοράσουν το πολύ πέντε συσκευασίες.

Η μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ, προσπαθεί να επαναλάβει την πρόσφατη επιτυχία που είχε με τις ράβδους χρυσού. Άρχισε να πουλάει ράβδους αξίας 2.000 δολαρίων στο διαδίκτυο τον Σεπτέμβριο και το τρίμηνο που μας πέρασε πούλησε ράβδους συνολικής αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο η κίνηση της Costco είναι περισσότερο μία στρατηγική μάρκετινγκ παρά μία απλή προσπάθεια αύξησης των πωλήσεων. Εξάλλου, δεν είναι πολλοί οι άνθρωποι που κρύβουν ράβδους χρυσού στα σπίτια τους.

Η εταιρεία πουλάει πολύτιμα μέταλλα καθώς προσπαθεί να ενισχύσει την αίσθηση ενός «κυνηγιού θησαυρού» μέσα στα σούπερ μάρκετ της. Ουσιαστικά πρόκειται για την στρατηγική στην οποία τα καταστήματα γεμίζουν με απροσδόκητα αντικείμενα, τα οποία μένουν στα ράφια για περιορισμένο διάστημα, με στόχο οι καταναλωτές, όχι μόνο να τα επισκέπτονται συχνά, αλλά να αγοράζουν ό,τι βρίσκουν επί τόπου, καθώς γνωρίζουν πως δεν θα το ξαναβρούν. 

Η Costco πουλάει επίσης πολύτιμα μέταλλα σε μία περίοδο που αυξάνεται η αξία τους. Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν νέα ρεκόρ αυτή την εβδομάδα. Επιπλέον, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ασημιού αυξήθηκαν κατά 21% το τελευταίο έτος.

Οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων έχουν ανέβει επειδή οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο χρυσός και το ασήμι θεωρούνται από τις πιο ανθεκτικές επενδύσεις. Όταν τα επιτόκια πέφτουν, η κατοχή περιουσιακών στοιχείων όπως τα ομόλογα γίνεται λιγότερο ελκυστική από αυτή των πολύτιμων μετάλλων. 

Ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν επίσης ότι αποτελούν έναν καλό τρόπο αντιστάθμισης του πληθωρισμού, στοιχηματίζοντας ότι θα διατηρήσουν την αξία τους ακόμα κι αν αυτός αρχίσει να αυξάνεται, παρόλο που τα μέταλλα αντιμετωπίζουν διακυμάνσεις τιμών όπως κάθε άλλο εμπόρευμα.

Η μετοχή της Costco σημείωσε ράλι 60% τον περασμένο χρόνο. Η εταιρεία ανακοίνωσε τα τριμηνιαία αποτελέσματά της την Πέμπτη. Οι πωλήσεις της σε καταστήματα τα οποία ήταν ανοιχτά για τουλάχιστον ένα χρόνο αυξήθηκαν κατά 5,6%, αλλά υπολείπονταν των προβλέψεων των αναλυτών.
Η Costco ανέφερε ότι ο πληθωρισμός ήταν περίπου σταθερός κατά τη διάρκεια του τριμήνου, γεγονός που της επέτρεψε να μειώσει τις τιμές σε ορισμένα είδη.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Οι επενδυτές τρελάθηκαν: Τι σημαίνει το ταυτόχρονο ρεκόρ χρυσού και bitcoin;

Χρυσός: Οι παράγοντες πίσω από την άνοδο ρεκόρ της τιμής του

UBS: «Βλέπει» την τιμή του χρυσού στα 2.200 δολάρια και υπεραπόδοση στο ασήμι 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News