Business & Finance Παρασκευή 8/03/2024, 14:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιβράδυνση των μισθολογικών αυξήσεων στην Ευρωζώνη – Επιβεβαιώνεται η ΕΚΤ

Επιβράδυνση των μισθολογικών αυξήσεων στην Ευρωζώνη – Επιβεβαιώνεται η ΕΚΤ

Ο κρίσιμος δείκτης μισθών της Ευρωζώνης έδειξε επιβράδυνση των μισθολογικών αυξήσεων στο τέλος του χρόνου, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές εκτιμήσεις των αξιωματούχων της ΕΚΤ που θεωρούν τον παράγοντα αυτό σημαντικά προκειμένου να ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, οι αμοιβές ανά εργαζόμενο αυξήθηκαν κατά 4,6% σε σχέση με πέρυσι το δ’ τρίμηνο, από 5,1% τους τρεις προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή. Τα στοιχεία δείχνουν μια αντίστοιχη επιβράδυνση στις αμοιβές των συλλογικών συμβάσεων κατά την ίδια περίοδο.

Η ΕΚΤ θεωρεί το ζήτημα των μισθών ως τον βασικό παράγοντα που κατευθύνει τον πληθωρισμό, την ώρα που αυτός πλησιάζει τον στόχο του 2%. Ο επικεφαλής οικονομολόγος Philip Lane έχει χαρακτηρίσει την αποζημίωση ανά εργαζόμενο ως «το πιο ολοκληρωμένο μέτρο» της αύξησης των αμοιβών.

Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης ανέμενε αποκλιμάκωση του σχετικού δείκτη το δ’ τρίμηνο και όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της Πέμπτης -μετά την απόφαση να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά υψηλά τους- η τάση αυτή πιθανότατα θα συνεχιστεί.

Επιβράδυνση των μισθολογικών αυξήσεων στην Ευρωζώνη – Επιβεβαιώνεται η ΕΚΤ-1

Θα παραμείνει, ωστόσο, «αυξημένη λόγω της σφιχτής αγοράς εργασίας, της αντιστάθμισης των πληθωριστικών πιέσεων και των αυξήσεων των κατώτατων μισθών», όπως διαπιστώνει η ΕΚΤ. «Εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί το 3%, ένα ποσοστό που αντιστοιχεί σε γενικές γραμμές στο άθροισμα της προβλεπόμενης αύξησης της παραγωγικότητας και του πληθωρισμού», συμπληρώνεται.

«Η αύξηση των μισθών κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε η ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια, αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο θα θελήσει να περιμένει τα στοιχεία από το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους προτού μειώσει τα επιτόκια», δηλώνουν οι οικονομολόγοι David Powell και Jamie Rush στο Bloomberg.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είχαν επισημάνει τη σημασία της ανακοίνωσης των στοιχείων της Παρασκευής, υπογραμμίζοντας και πάλι τη σημασία των μισθών, ενώ ακούστηκαν πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές.

«Η αύξηση των μισθών φαίνεται να επιβραδύνεται κάπως», δήλωσε στο Bloomberg ο Martins Kazaks, κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας. «Βλέπουμε ότι και ορισμένοι πρόδρομοι δείκτες κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση». Παρόλα αυτά, ο ίδιος ανέφερε ότι οι policymakers πρέπει να «παραμείνουν υπομονετικοί και προσεκτικοί» προτού αποφασίσουν τη μείωση του κόστους δανεισμού.

Ο Madis Muller της Εσθονίας τόνισε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την «έντονη αύξηση των μέσων μισθών στη ζώνη του ευρώ», προσθέτοντας ότι οι αυξήσεις των μισθών κοντά στο 5% θα καθιστούσαν πιο δύσκολη την επιβράδυνση του πληθωρισμού.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Στασιμότητα του ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο – Ανάπτυξη μόλις 0,4% το 2023

Γλύτωσε την ύφεση η Ευρωζώνη – Στασιμότητα στο τέλος του 2023

Στο 2,9% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο – Αυξήσεις 6,7% στα τρόφιμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News