Business & Finance Πέμπτη 29/02/2024, 18:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην παγίδα της σύγκρισης – Πώς επηρεάζουν οι φίλοι τα οικονομικά μας

Στην παγίδα της σύγκρισης – Πώς επηρεάζουν οι φίλοι τα οικονομικά μας

Το πώς βλέπει κανείς τον εαυτό του συγκριτικά με τους φίλους και τους συνομηλίκους του, έχει τεράστια επίδραση στο πώς αντιλαμβάνεται τα οικονομικά του, λένε οικονομολόγοι και ερευνητές, ειδικά καθώς οι άνθρωποι αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτές οι συγκρίσεις μπορούν να κάνουν τα χρήματα κάποιου να φαίνονται ανεπαρκή ακόμα και όταν τα πράγματα πάνε αρκετά καλά.

Η σημερινή πραγματικότητα σημαίνει ότι πολλοί νιώθουν άσχημα για τα οικονομικά τους, όπως σημειώνει η Wall Street Journal. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, εκατομμύρια Αμερικανοί πληρώνουν υψηλότερα ποσά για ενοίκια, ενώ παράλληλα δίνουν μεγαλύτερο ποσοστό από το εισόδημά τους για τρόφιμα, συγκριτικά με τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ωστόσο, κανείς νιώθει χειρότερα όταν συγκρίνει τον εαυτό του με τους φίλους και γνωστούς στα social media, όπου τα πράγματα παρουσιάζονται συχνά πολύ πιο ρόδινα από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Σε μία πρόσφατη έρευνα της Edelman Financial Engines, 2.000 άτομα ρωτήθηκαν για το πώς νιώθουν σχετικά με τα οικονομικά τους.

Περίπου το ένα τέταρτο δήλωσε ότι αισθάνεται λιγότερο ικανοποιημένο με τα χρήματά του, λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και το ένα τρίτο είπε ότι ξόδεψε περισσότερα από όσα μπορούσε να αντέξει οικονομικά για να ακολουθήσει το lifestyle των φίλων του, όπως το έβλεπε μέσα από τα social media.

Η έρευνα βρήκε επίσης μια ισχυρή σχέση μεταξύ υπερβολικών δαπανών και του χρόνου που αφιερώνει κανείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ανατροπή: Οι millennials θα γίνουν η πλουσιότερη γενιά στην ιστορία

Ούτε αποταμιεύουν, ούτε επενδύουν οι Έλληνες – Τι φοβούνται;

Με αργούς ρυθμούς αυξάνεται το εισόδημα των Ελλήνων μετά τα μνημόνια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News