Business & Finance Πέμπτη 15/02/2024, 16:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Νέα Υόρκη μηνύει τα social media: Στα 100 εκατ. δολάρια ετησίως τα προβλήματα ψυχικής υγείας

Η Νέα Υόρκη μηνύει τα social media: Στα 100 εκατ. δολάρια ετησίως τα προβλήματα ψυχικής υγείας

Η πόλη της Νέας Υόρκης μηνύει τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας ότι ο τρόπος που είναι σχεδιασμένες εκμεταλλεύονται την ψυχική υγεία των νεαρών χρηστών και της κοστίζουν 100 εκατομμύρια δολάρια σε σχετικά προγράμματα και υπηρεσίες υγείας κάθε χρόνο.

Στη μήνυση κατά των TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat και YouTube, η πόλη της Νέας Υόρκης είπε ότι οι πλατφόρμες είναι υπεύθυνες για την άνοδο των προβλημάτων ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του αυτοκτονικού ιδεασμού. Αυτά τα ζητήματα, έχουν ως αποτέλεσμα «οι πόλεις, οι σχολικές περιφέρειες και τα δημόσια νοσοκομειακά συστήματα που παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας στους νέους», να επιδέχονται μεγάλο βάρος, αναφέρει η αγωγή.

Η μήνυση έρχεται λίγο αφότου στελέχη από πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ήρθαν αντιμέτωπα με δύσκολες ερωτήσεις από νομοθέτες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ακροάσεων στο Κογκρέσο σχετικά με το πώς οι πλατφόρμες τους είναι σε θέση να κατευθύνουν νεότερους χρήστες σε επιβλαβές περιεχόμενο, επηρεάζοντας αρνητικά την ψυχική τους υγεία, καθώς και την εικόνα που έχουν για το σώμα τους.

Ένας αυξανόμενος αριθμός οικογενειών έχουν μηνύσει εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μαζί με πολιτείες και δήμους των Η.Π.Α., για τις φερόμενες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών τους. 

Εκπρόσωποι της πόλης της Νέας Υόρκης δήλωσαν ότι επιδιώκεται χρηματική αποζημίωση. 

Κατά την ανακοίνωση του σχεδίου δράσης, ο δήμαρχος της μεγαλούπολης, Eric Adams, ανέφερε ότι ανησυχεί όλο και περισσότερο για τα «επικίνδυνα» και «εθιστικά» χαρακτηριστικά που επηρεάζουν τις ζωές των νέων.

«Αντί να μιλούν μεταξύ τους κατά το μεσημεριανό γεύμα στην καφετέρια, απορροφώνται από οθόνες», είπε χαρακτηριστικά. «Αντί να παίζουν στο πάρκο με φίλους, κάθονται μέσα σε μια ηλιόλουστη μέρα, κάνοντας κλικ και scrolling. Αντί να μάθουν τρόπους για να έχουν αυτοπεποίθηση και να είναι πιο ανθεκτικοί ψυχικά, εκτίθενται σε περιεχόμενο που συχνά οδηγεί σε ανασφάλεια και κατάθλιψη».

Ωστόσο, στις ΗΠΑ, είναι πολύ δύσκολο να μηνύσει κανείς τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης λόγω ενός ομοσπονδιακού νόμου που λέγεται «Section 230» και έχει θεσπιστεί πριν από 28 έτη, σύμφωνα με το οποίο οι εταιρείες τεχνολογίας δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για το περιεχόμενο που δημοσιεύουν οι χρήστες στις πλατφόρμες τους.

Αντίθετα, σύμφωνα με τον Νόμο της ΕΕ για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, κάποιος μπορεί να μηνύσει τις εταιρείες διεκδικώντας έως και το 6% των παγκόσμιων εσόδων τους εάν παραβιάζουν το νόμο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN 

Διαβάστε επίσης: 

H Meta θα επισημαίνει ποιες εικόνες έχουν δημιουργηθεί με AI 

Τι είναι το σύνδρομο της «Τέλειας στιγμής» – Μήπως πάσχετε; 

Snapchat: Οι γονείς μπορούν να αποφασίζουν αν οι έφηβοι θα χρησιμοποιήσουν το chatbot AI της εφαρμογής

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News