Business & Finance Πέμπτη 29/02/2024, 13:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Birkenstock: Το επιτυχημένο IPO και οι αυξημένες πωλήσεις

Birkenstock: Το επιτυχημένο IPO και οι αυξημένες πωλήσεις

Η Birkenstock Holding Plc ανακοίνωσε κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις το δ’ τρίμηνο, ενώ τα έσοδα σημείωσαν άλμα 26% σε σχέση με πέρυσι, καθώς η γερμανική εταιρεία που κατασκευάζει σανδάλια επωφελήθηκε από τις υψηλότερες τιμές και την αυξανόμενη ζήτηση στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πωλήσεις ύψους 303 εκατ. ευρώ (328 εκατ. δολάρια) για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, ξεπερνώντας τον μέσο όρο των εκτιμήσεων των αναλυτών για πωλήσεις 285 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ήταν 81 εκατ. ευρώ προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων έναντι εκτιμήσεων κατά μέσο όρο για 5,5 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία υποδηματοποιίας, η οποία εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με το διακριτικό «BIRK» τον Οκτώβριο, είχε ένα υποτονικό ντεμπούτο με τις μετοχές της να υποχωρούν περισσότερο από 12% την πρώτη ημέρα της δημόσιας προσφοράς. Έκτοτε οι μετοχές ανέκαμψαν και έχουν καταγράψει άνοδο άνω του 5% φέτος. 

Τον Ιανουάριο, η εταιρεία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του οικονομικού έτους 2023 και δήλωσε ότι ήταν η πιο επιτυχημένη χρονιά στα σχεδόν 250 χρόνια της ιστορίας της. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 20% και καταγράφηκε πρόοδος στην ανάπτυξη της επιχείρησης άμεσης πώλησης προς τον καταναλωτή, η οποία συνοδεύεται από καλύτερα κέρδη και περισσότερες γνώσεις για τους πελάτες από ό,τι αν στηριζόταν σε συνεργάτες χονδρικής.

Η πρόσφατη ανάπτυξη έρχεται αρκετά χρόνια μετά την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Birkenstock από την ιδιωτική επενδυτική εταιρεία L Catterton το 2021, τερματίζοντας σχεδόν 250 χρόνια οικογενειακής ιδιοκτησίας που ξεκίνησε όταν ο Γερμανός τσαγκάρης Johann Adam Birkenstock ίδρυσε την εταιρεία το 1774. 

Οι νέοι ιδιοκτήτες της Birkenstock ξεκίνησαν μια επιθετική στρατηγική ανάπτυξης που επικεντρώθηκε στην αύξηση των πωλήσεων απευθείας στον καταναλωτή, την έξοδο από ορισμένες συνεργασίες χονδρικής και την προώθηση των πωλήσεων ειδών με υψηλότερες τιμές. Μέσα σε λίγα χρόνια, οι πωλήσεις της σχεδόν διπλασιάστηκαν και η χρηματιστηριακή της αξία ανέρχεται σήμερα σε περίπου 9,7 δισεκατομμύρια δολάρια, διπλάσια από την αποτίμηση του 2021 που ήταν 4,85 δισεκατομμύρια δολάρια. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

IPOs: Το φετινό έτος οδεύει προς την χειρότερη επίδοση από το 2008

Birkenstock: Η τελευταία λέξη της μόδας είναι 249 ετών – Η πορεία από το LSD στο IPO

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News