Business & Finance Παρασκευή 23/02/2024, 09:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πρώτη εταιρεία που έφτασε στη Σελήνη – Επιστροφή των ΗΠΑ μετά από 50 χρόνια

Η πρώτη εταιρεία που έφτασε στη Σελήνη – Επιστροφή των ΗΠΑ μετά από 50 χρόνια

Ιστορία έγραψε μια αμερικανική εταιρεία, καθώς έγινε ο πρώτος  εμπορικός οργανισμός που έστειλε διαστημόπλοιο στη Σελήνη.

Η Intuitive Machines, με έδρα το Χιούστον, προσεδάφισε το ρομπότ Odysseus κοντά στον νότιο πόλο  της Σελήνης.

Χρειάστηκαν μερικά λεπτά για να διαπιστώσουν οι ελεγκτές στη γη ότι το σκάφος έφτασε, αλλά τελικά ελήφθη ένα σήμα.

Η πρώτη εταιρεία που έφτασε στη Σελήνη – Επιστροφή των ΗΠΑ μετά από 50 χρόνια-1

«Αυτό που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε, χωρίς αμφιβολία, είναι ότι ο εξοπλισμός μας βρίσκεται στην επιφάνεια της Σελήνης και μεταδίδει σήμα», ανακοίνωσε ο διευθυντής πτήσης Tim Crain, σύμφωνα με το BBC. Το προσωπικό της εταιρείας ζητωκραύγασε και χειροκρότησε για τα νέα.

Ήταν μια σημαντική στιγμή, όχι μόνο για την εμπορική εκμετάλλευση του διαστήματος αλλά για το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ γενικότερα.

Η Intuitive Machines έσπασε τον μισό αιώνα απουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών από την επιφάνεια της Σελήνης. Η τελευταία φορά που εξοπλισμός από τις ΗΠΑ έφτασε στο φεγγάρι ήταν στην τελευταία αποστολή Apollo, το 1972.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία Nasa είχε αγοράσει χώρο στο Odysseus για έξι επιστημονικά όργανα. Ο επικεφαλής της, Bill Nelson έσπευσε να δώσει τα συγχαρητήριά του στην Intuitive Machines για μια αποστολή την οποία περιέγραψε ως «θρίαμβο».

«Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη Σελήνη», είπε. «Σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, μια εμπορική εταιρεία – μια αμερικανική εταιρεία – ξεκίνησε και έφτασε το ταξίδι μέχρι εκεί. Και σήμερα είναι η μέρα που δείχνει τη δύναμη και την υπόσχεση των εμπορικών συνεργασιών της Nasa».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Προσσεληνώθηκε το διαστημικό σκάφος SLIM της ιαπωνικής υπηρεσίας JAXA

Η Τουρκία στο διάστημα: Στέλνει τον πρώτο της αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Γιατί το φεγγάρι είναι ξανά… της μόδας;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News