Κόσμος Παρασκευή 19/01/2024, 09:58
ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία στο διάστημα: Στέλνει τον πρώτο της αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η Τουρκία στο διάστημα: Στέλνει τον πρώτο της αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ο πρώτος Τούρκος αστροναύτης πέταξε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με μια κάψουλα της SpaceX, πετυχαίνοντας ένα σημαντικό ορόσημο στο διαστημικό πρόγραμμα της χώρας.

Η SpaceX του Elon Musk εκτόξευσε τον πύραυλο Falcon 9 από το Kennedy Space Center στη Φλόριντα την Πέμπτη, μεταφέροντας τον Τούρκο αστροναύτη Alper Gezeravci και άλλα μέλη του πληρώματος από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Σουηδία, στο πλαίσιο μιας αποστολής που εκτελείται από την Axiom Space Inc.

Η αποστολή Ax-3 διαρκεί δύο εβδομάδες και είναι η τρίτη από τις τέσσερις που προγραμματίζει η Axiom. Σύμφωνα με το Bloomberg, η συμμετοχή του Gezeravci κόστισε στην Τουρκία περίπου 55 εκατ. δολάρια.

Η Τουρκία παρουσίασε το διαστημικό της πρόγραμμα το 2021, θέτοντας τότε στόχο για μια μη επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι εντός των πρώτων δύο ετών. Ο στόχος αυτός έχει πλέον εγκαταλειφθεί, όμως η Τουρκία επιδιώκει να μπει στην κούρσα του διαστήματος, όπου παραδοσιακά κυριαρχούν οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη.

Η τουρκική διαστημική υπηρεσία και άλλα εθνικά ερευνητικά ιδρύματα εργάζονται από κοινού για την ανάπτυξη ενός υβριδικού πυραύλου και για τη δημιουργία ενός σταθμού ελέγχου εδάφους για μελλοντικές αποστολές.

Ο Gezeravci, ένας 44χρονος πιλότος μαχητικού, θα περάσει έως και 14 ημέρες στον διεθνή διαστημικό σταθμό, διεξάγοντας επιστημονική έρευνα. Μία ημέρα πριν από την εκτόξευση έλαβε τηλεφώνημα από τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος του είπε ότι η πτήση θα χρησιμεύσει ως «έμπνευση για την τουρκική νεολαία».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Γιατί το φεγγάρι είναι ξανά… της μόδας; 

Ο επιχειρηματίας που πουλά οικόπεδα στο φεγγάρι – Έχει κλείσει 6 εκατ. πωλήσεις έως τώρα

Ο αποικισμός του Άρη θα ήταν ακριβός και επικίνδυνος – Αλλά ο Elon Musk θέλει να το κάνει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News