Κόσμος Σάββατο 18/11/2023, 17:33
ΚΟΣΜΟΣ

Εξερράγη το διαστημόπλοιο της SpaceX, πετυχαίνοντας, όμως, νέο ορόσημο

Η SpaceX είναι πιθανό να θεωρήσει τη συνολική πτήση επιτυχημένη, δεδομένων των νέων ορόσημων που πέτυχε.

Εξερράγη το διαστημόπλοιο της SpaceX, πετυχαίνοντας, όμως, νέο ορόσημο

Το κολοσσιαίο διαστημόπλοιο Starship της SpaceX εξερράγη κατά τη διάρκεια της δεύτερης μεγάλης δοκιμαστικής πτήσης του το Σάββατο, αλλά πέτυχε νέα ορόσημα που προωθούν το κρίσιμο σύστημα εκτόξευσης στο βαθύ διάστημα του Elon Musk.

Καθώς το διαστημόπλοιο Starship επρόκειτο να τεθεί σε κοντινή τροχιά, φάνηκε να διαλύεται σε μια ζωντανή μετάδοση του X. Αργότερα, οι οικοδεσπότες του livestream δήλωσαν ότι το Starship πιθανότατα είχε χαθεί, θεωρώντας ότι το σύστημα τερματισμού πτήσης του οχήματος ενεργοποιήθηκε, ενώ το όχημα προσπαθούσε να μπει σε κοντινή τροχιά. Το σύστημα τερματισμού πτήσης χρησιμοποιείται για την καταστροφή ενός πυραύλου εάν αρχίσει να δυσλειτουργεί ή παρεκκλίνει από την πορεία πτήσης του κατά τη διάρκεια μιας εκτόξευσης.

«Πιστεύουμε ότι μπορεί να χάσαμε το δεύτερο στάδιο», δήλωσε ο μηχανικός της SpaceX, John Insprucker στο livestream, αναφερόμενος στο διαστημόπλοιο Starship.

Ο προωθητικός πύραυλος της SpaceX Starship Flight Test 2 εκρήγνυται στον αέρα

Το Starship απογειώθηκε με επιτυχία λίγο μετά τις 7 π.μ. (τοπική ώρα) από τις εγκαταστάσεις εκτόξευσης Starbase της SpaceX στην Μπόκα Τσίκα του Τέξας, ανεβαίνοντας πάνω στον τεράστιο εκτοξευτή Super Heavy. Η πτήση φάνηκε να ξεκινά ομαλά, με το όχημα να απομακρύνεται από τον πύργο εκτόξευσης. Τα δύο οχήματα διαχωρίστηκαν, όπως είχε προγραμματιστεί, λίγο περισσότερο από δυόμισι λεπτά μετά την έναρξη της αποστολής, κάτι που η SpaceX δεν είχε καταφέρει στην πρώτη δοκιμαστική πτήση του οχήματος τον Απρίλιο.

Ωστόσο, αμέσως μετά τον διαχωρισμό ο εκτοξευτήρας Super Heavy διαλύθηκε για λόγους που δεν είναι (άμεσα) σαφείς, ενώ το Starship συνέχισε την πορεία του για να φτάσει σε κοντινή τροχιά. Περίπου οκτώ λεπτά μετά την πτήση, ένα μεγάλο σύννεφο από συντρίμμια φαινόταν γύρω από το διαστημόπλοιο Starship και η SpaceX επιβεβαίωσε ότι είχε χάσει δεδομένα από το όχημα.

Η SpaceX, γνωστή για την επαναληπτική προσέγγισή της στην ανάπτυξη πυραύλων, είναι πιθανό να θεωρήσει τη συνολική πτήση επιτυχημένη, δεδομένων των νέων ορόσημων που πέτυχε.

«Το πρώτο στάδιο φαινόταν όμορφο με την πυροδότηση 33 κινητήρων Raptor», δήλωσε ο Insprucker. «Περάσαμε το κρίσιμο στάδιο, ξέρετε αυτό που θέλαμε πραγματικά να δούμε».

Για αυτή την πτήση, η SpaceX εισήγαγε μια σπάνια τεχνική γνωστή ως hot staging για όταν το Starship και το Super Heavy διαλύονται. Οι κινητήρες του Starship αναφλέχθηκαν για λίγο, ενώ ήταν ακόμα συνδεδεμένοι με τον προωθητήρα Super Heavy, δίνοντάς του ένα ελαφρύ λάκτισμα καθώς τα δύο οχήματα χωρίστηκαν.

Τα σχέδια του Musk για τον κολοσσιαίο πύραυλο

Το Starship, ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος πύραυλος που έχει αναπτυχθεί ποτέ, έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει ωφέλιμα φορτία και ανθρώπους σε μακρινούς προορισμούς, όπως το φεγγάρι και ο Άρης, καθιστώντας το κεντρικό σημείο του οράματος του Musk για την έναρξη ενός οικισμού στον Κόκκινο Πλανήτη.

Πολυάριθμοι πελάτες και επενδυτές παρακολουθούν στενά την πρόοδο του Starship. Η NASA έχει διαθέσει περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει στην αναβάθμιση του Starship, ώστε να είναι δυνατή μια σεληνιακή προσεδάφιση που θα φέρει τους αστροναύτες της διαστημικής υπηρεσίας στο φεγγάρι για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από μισό αιώνα. 

Το Starship θα είναι επίσης υπεύθυνο για την εκτόξευση των δορυφόρων Starlink επόμενης γενιάς της εταιρείας, που προορίζονται να αυξήσουν τη χωρητικότητα της πρωτοβουλίας για το διαδίκτυο από το διάστημα, από την οποία η SpaceX ελπίζει ότι θα αποκομίσει έσοδα δισεκατομμυρίων.

Το μέλλον της Starship είναι επίσης προσωπικά σημαντικό για τον Musk, ο οποίος έχει δει τις άλλες επιχειρήσεις του να αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Τα περιθώρια κέρδους μειώνονται στην Tesla Inc. και τα διαφημιστικά έσοδα πέφτουν κατακόρυφα στο X, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που του ανήκει. Οι επιπτώσεις από μια ανάρτηση του Musk X που υποστήριζε αντισημιτικές απόψεις στην πλατφόρμα συνέχισαν να εξαπλώνονται αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης μιας επίπληξης από τον Λευκό Οίκο και επικρίσεων από τους επενδυτές της Tesla και οδήγησε αρκετούς διαφημιστές να ανακοινώσουν ότι εγκαταλείπουν την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Η SpaceX έχει ξεπεράσει πολλές από τις προθεσμίες που είχε θέσει η ίδια για το Starship, καθιστώντας ασαφές πότε το πυραυλικό σύστημα θα είναι πλήρως λειτουργικό. Η SpaceX έχει ακόμη μια λίστα με στόχους που πρέπει να ολοκληρώσει για να μετατρέψει τον πύραυλο στο όχημα που αλλάξει τα δεδομένα όπως έχει υποσχεθεί. Στους στόχους αυτούς περιλαμβάνονται η εξεύρεση συστημάτων υποστήριξης της ζωής, ο τρόπος ανεφοδιασμού του Starship σε τροχιά και ο τρόπος προσγείωσης του διαστημικού σκάφους στην επιφάνεια της σελήνης.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg και Reuters

Διαβάστε επίσης:

Χάθηκε η επαφή με το Starship της SpaceX 10 λεπτά μετά την εκτόξευσή του

Η SpaceX αναβάλει τη δοκιμαστική εκτόξευση του Starship για μία ημέρα

SpaceX: To Starship εξερράγη, η «Οδύσσεια» του διαστήματος για τον Μασκ συνεχίζεται

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News