Business & Finance Τρίτη 13/02/2024, 13:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από υπάλληλοι, δισεκατομμυριούχοι – Ποιοι είναι οι ελάχιστοι που το κατάφεραν

Από υπάλληλοι, δισεκατομμυριούχοι – Ποιοι είναι οι ελάχιστοι που το κατάφεραν

Τι χρειάζεται για να γίνει κανείς δισεκατομμυριούχος; Κατά κανόνα θα πρέπει είτε να κληρονομήσει μια μεγάλη περιουσία ή να ιδρύσει μια πολύ επιτυχημένη εταιρεία. Υπάρχουν όμως και οι ελάχιστες εξαιρέσεις των μάνατζερ που κατάφεραν να γίνουν δισεκατομμυριούχοι διοικώντας εταιρείες τις οποίες δεν δημιούργησαν οι ίδιοι. Ανάμεσά τους είναι ο Tim Cook της Apple, ο Jamie Dimon της JP Morgan και ο πρώην CEO της Microsoft, Steve Ballmer.

Το Forbes εντόπισε μόλις 26 άτομα στη λίστα του με τους 760 δισεκατομμυριούχους των ΗΠΑ που δεν είναι επιχειρηματίες ή κληρονόμοι. Κάποιοι από αυτούς πλούτισαν γιατί ήταν ανάμεσα στους πρώτες υπαλλήλους εταιρειών που στην πορεία έγιναν κολοσσοί, άλλοι διορίστηκαν CEOs σε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες και άλλοι αναρριχήθηκα στην ιεραρχία σε hedge funds, εταιρείες private equity και επενδυτικές τράπεζες.

Ο Steve Ballmer είναι ο πλουσιότερος από αυτούς, με περιουσία 143 δισ. δολαρίων, η οποία οφείλεται κυρίως στο ποσοστό σχεδόν 4% της Microsoft που κατέχει. Προσελήφθη στον γίγαντα της τεχνολογίας το 1980, ως βοηθός  του τότε προέδρου Bill Gates, ενώ κατείχε τον τίτλο του CEO από το 2000 έως το 2014. Μάλιστα, ο  Ballmer είναι ο 6ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τη λίστα του Bloomberg, απέχοντας μόλις μία θέση και 3 δισ. δολάρια από τον συνιδρυτή της Microsoft, τον Gates.

Ο πρώην CEO της Google, Eric Schmidt (με περιουσία 21 δισ. δολαρίων), ο πρώην επικεφαλής λογισμικού της Microsoft, Charles Simonyi (με 7,3 δισ. δολάρια), ο πρώην αντιπρόεδρος της Facebook, Jeff Rothschild (με 5,7 δισ. δολάρια) και ο πρώην πρόεδρος της eBay, Jeff Skoll (με 4,3 δισ. δολάρια) είναι ανάμεσα στους πλουσιότερους δισεκατομμυριούχους που έβγαλαν τα χρήματά τους ως υπάλληλοι, σύμφωνα με το Forbes.

Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται επίσης το πρώην Νο2 της Meta,  Sheryl Sandberg, με περιουσία 2 δισ.  δολαρίων και η πρώην CEO της eBay, Meg Whitman με 3 δισ. δολάρια.

Ανάμεσα στους CEOs του τεχνολογικού κλάδου που μπήκαν στη λίστα του Forbes είναι ο Frank Slootman της Snowflake  (με 3,5 δισ. δολάρια), ο Tim  Cook της Apple  (με 2,1 δισ. δολάρια),  η Safra Catz της Oracle (με 1,8 δισ. δολάρια) και η Lisa Su της AMD  (με 1,1 δισ. δολάρια).

Από τον χρηματοοικονομικό κλάδο, ανάμεσα στους μάνατζερ που έγιναν δισεκατομμυριούχοι είναι ο Ramzi Musallam της Veritas  Capital (με 9 δισ. δολάρια), ο Jamie Dimon της JP Morgan (με 2 δισ. δολάρια) και ο πρώην CEO της Goldman Sachs  Lloyd Blankfein (με 1,2 δισ. δολάρια).

Εκτός από το finance και την τεχνολογία, οι πιθανότητες που έχει ένας μάνατζερ να γίνει δισεκατομμυριούχος είναι ακόμα χαμηλότερες. Μόλις δύο άτομα το έχουν καταφέρει, με τον Tor Peterson, τον πρώην επικεφαλής άνθρακα στον γίγαντα των εμπορευμάτων Glencore, να έχει περιουσία 2,4 δισ. δολαρίων και τον Paul Saville, πρώην πρόεδρο της κατασκευαστικής NVR να είναι επίσης δισεκατομμυριούχος.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

UBS: Πώς γίνεται κανείς δισεκατομμυριούχος σήμερα

Ο 5ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου – Όταν ο βοηθός ξεπερνά το αφεντικό του

Oxfam: Η περιουσία των πέντε πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο διπλασιάστηκε από το 2020

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News