Business & Finance Δευτέρα 12/02/2024, 18:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ σε τράπεζες: Προετοιμαστείτε καλύτερα για αναδυόμενους κινδύνους

ΕΚΤ σε τράπεζες: Προετοιμαστείτε καλύτερα για αναδυόμενους κινδύνους

Η νέα επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι θα πιέσει τις τράπεζες να καταρτίσουν πιο λεπτομερή σχέδια για το πώς θα ανταποκριθούν στους αναδυόμενους κινδύνους που θα μπορούσαν να πλήξουν τις δραστηριότητές τους.

«Πολλά από τα ζητήματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα ήταν αδιανόητα πριν από μια δεκαετία», δήλωσε η Claudia Buch στην πρώτη της ομιλία ως πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ. «Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη οι τράπεζες όχι μόνο να ανταποκρίνονται στους αναδυόμενους κινδύνους, αλλά και να τους προβλέπουν», πρόσθεσε.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν ήδη τις επιπτώσεις των πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και την ψηφιακή τεχνολογία που έχει εκτοξεύσει τις τραπεζικές συναλλαγές. Η ΕΚΤ ωθεί επίσης τους δανειστές να ευασθητοποιηθούν περισσότερο σχετικά με τους κινδύνους από τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, την αύξηση των επιτοκίων, καθώς και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη οικονομία.

«Αυτός ο υψηλός βαθμός αβεβαιότητας δεν μπορεί να αποτυπωθεί με τα κλασικά μοντέλα κινδύνου», δήλωσε η Buch σε ομιλία του στις Βρυξέλλες. «Μια ολιστική θεώρηση του νέου τοπίου κινδύνου απαιτεί τη χρήση σεναρίων, βελτιώσεις στα δεδομένα και τις μετρήσεις και στενή αλληλεπίδραση μεταξύ της ανάλυσης σε τραπεζικό και μακροοικονομικό επίπεδο», πρόσθεσε.

Επιπλέον, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πρόσφατες χρεοκοπίες τραπεζών σε άλλες χώρες, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στη διακυβέρνηση και τη διαχείριση κινδύνων, καθώς και στις μετρήσεις χρηματοοικονομικής ισχύος. 

«Οι τράπεζες πρέπει να είναι καλά κεφαλαιοποιημένες για να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτα γεγονότα», είπε. «Τελικά μόνο το κεφάλαιο μπορεί να απορροφήσει τους δυσμενείς κραδασμούς και να επιτρέψει στις τράπεζες να συνεχίσουν να δανείζουν σε περιόδους πίεσης», τόνισε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: «Καμπανάκι» στις τράπεζες για τους κινδύνους των ακινήτων

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Στο ραντάρ των επενδυτών για πιθανά προβλήματα από ΗΠΑ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News