Business & Finance Τρίτη 6/02/2024, 21:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιστορική αλλαγή στις αγορές: H Wall Street αφήνει την Κίνα για την Ινδία

Ιστορική αλλαγή στις αγορές: H Wall Street αφήνει την Κίνα για την Ινδία

Μια άκρως σημαντική αλλαγή βρίσκεται σε εξέλιξη στις διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές αποσύρουν δισεκατομμύρια δολάρια από την οικονομία της Κίνας, δύο δεκαετίες μετά το στοίχημα στην χώρα ως τη μεγαλύτερη ιστορία ανάπτυξης στον κόσμο.

Μεγάλο μέρος αυτών των κεφαλαίων κατευθύνεται τώρα προς την Ινδία, με τους γίγαντες της Wall Street όπως η Goldman Sachs Group και η Morgan Stanley να υποστηρίζουν αυτή την χώρα της Νότιας Ασίας ως κύριο επενδυτικό προορισμό για την επόμενη δεκαετία.

Το hedge fund, με κεφάλαια ύψους 62 δισ. δολαρίων, Marshall Wace έχει αναδείξει την Ινδία ως το μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο στοίχημά του μετά τις ΗΠΑ. Τμήμα της Vontobel Holding με έδρα τη Ζυρίχη έχει κάνει τη χώρα την κορυφαία συμμετοχή της στις αναδυόμενες αγορές και η Janus Henderson Group διερευνά εξαγορές. Ακόμη και οι παραδοσιακά συντηρητικοί ιδιώτες επενδυτές της Ιαπωνίας στρέφονται στην Ινδία και μειώνουν την έκθεση τους στην Κίνα.

Η Ινδία, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, έχει επεκτείνει σημαντικά τις υποδομές υπό τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, στην προσπάθειά του να προσελκύσει διεθνές κεφάλαιο και να απομακρύνει την αλυσίδα εφοδιασμού από το Πεκίνο. Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, παλεύει με χρόνια οικονομικά δεινά και ένα διευρυνόμενο ρήγμα με τη δυτική τάξη πραγμάτων.

Αποκλίνουν οι γίγαντες της Ασίας 

Οι ινδικές μετοχές αφήνουν πίσω τους τις κινεζικές 

Source: Bloomberg

Αν και η αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών για την Ινδία δεν είναι κάτι νέο, οι επενδυτές είναι πιο πιθανό να δουν τώρα μια αγορά που μοιάζει με την Κίνα του παρελθόντος: μια τεράστια, δυναμική οικονομία που ανοίγει στο παγκόσμιο χρήμα με νέους τρόπους. Κανείς δεν περιμένει μια ομαλή διαδρομή. Ο πληθυσμός της χώρας εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό φτωχός, τα χρηματιστήρια ακριβά και οι αγορές ομολόγων δύσκολα προσβάσιμες.

Η ιστορία δείχνει ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας και η αξία του χρηματιστηρίου της είναι στενά συνδεδεμένες. Εάν η χώρα συνεχίσει να αναπτύσσεται κατά 7%, το μέγεθος της αγοράς αναμένεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο τουλάχιστον κατά αυτόν τον ρυθμό. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το ΑΕΠ και η κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξήθηκαν παράλληλα από 500 δισ. δολάρια σε 3,5 τρισ.

Ακολουθήστε τα χρήματα

Οι ροές κεφαλαίων αντικατοπτρίζουν τον ενθουσιασμό. Στην αγορά διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων των ΗΠΑ, το κύριο αμοιβαίο κεφάλαιο που αγόραζε μετοχές της Ινδίας είχε εισροές ρεκόρ το τελευταίο τρίμηνο του 2023, ενώ τα τέσσερα μεγαλύτερα αμοιβαία κεφάλαια της Κίνας μαζί παρουσίασαν εκροές σχεδόν 800 εκατ. δολαρίων. Τ

Νέοι επενδυτές

Οι ιδιώτες επενδυτές της Ιαπωνίας, που παραδοσιακά ευνοούσαν τις ΗΠΑ, είναι επίσης θερμοί απέναντι στην Ινδία. Πέντε από τα αμοιβαία κεφάλαιά τους με επίκεντρο την Ινδία συγκαταλέγονται πλέον μεταξύ των κορυφαίων 20 με βάση τις εισροές. Το ενεργητικό στο μεγαλύτερο – Nomura Indian Stock Fund – βρίσκεται σε υψηλό τετραετίας.

Τα hedge funds συμπεριλαμβανομένου του Marshall Wace επισημαίνουν την ισχυρή ανάπτυξη της Ινδίας και τη σχετική πολιτική σταθερότητα ως λόγους για να παραμείνουν αισιόδοξα, ακόμα κι αν η ευρύτερη αγορά εξακολουθεί να έχει ακριβές αποτιμήσεις.

Η αγορά κρατικών ομολόγων της Ινδίας έχει διπλασιαστεί σε 7 έτη

Source: Clearing Corp of India

Εάν η Κίνα αντιμετωπίζεται ως απειλή για τη δυτική παγκόσμια τάξη πραγμάτων, η Ινδία θεωρείται πιθανό αντίβαρο – ως βιώσιμη εναλλακτική της παραγωγής στο Πεκίνο. Χώρες όπως οι ΗΠΑ βλέπουν την ανάγκη να έχουν ισχυρούς επιχειρηματικούς δεσμούς με την Ινδία, παρόλο που έχουν επικρίνει τις φορολογικές πολιτικές της χώρας. Η Ινδία αντιπροσωπεύει πλέον περισσότερο από το 7% της παγκόσμιας παραγωγής του iPhone και ρίχνει τρισεκατομμύρια ρουπίες για την αναβάθμιση των υποδομών.

Αυτές οι προσπάθειες αποτελούν μέρος του σχεδίου του Μόντι να αναδείξει την Ινδία ως τη νέα μηχανή ανάπτυξης στον κόσμο. Η κυβέρνηση θα ενισχύσει τις δαπάνες για τις υποδομές κατά 11% στα 11,1 τρισ. ρουπίες (134 δισ. δολάρια) το επόμενο οικονομικό έτος, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Nirmala Sitharaman την περασμένη εβδομάδα στην ενδιάμεση ομιλία της για τον προϋπολογισμό.

Η Ινδία δημιουργεί επίσης ένα τεράστιο οικοσύστημα τεχνολογιών με στόχο να προσελκύσει περισσότερους ανθρώπους στην ψηφιακή αγορά. Το Google Pay της Alphabet σχεδιάζει να συνεργαστεί με το σύστημα πληρωμών που βασίζεται σε κινητές συσκευές της Ινδίας – το οποίο δημιουργεί δισεκατομμύρια συναλλαγές κάθε μήνα – για να επεκτείνει τις υπηρεσίες πέρα από τη χώρα.

«Για πρώτη φορά, έχετε εκατοντάδες εκατομμύρια Ινδούς με τραπεζικό λογαριασμό και πρόσβαση σε πίστωση», είπε ο Ashish Chugh, διαχειριστής χρημάτων στην Loomis Sayles & Co. «Αυτό είναι βέβαιο ότι θα προσελκύσει παγκόσμιες εταιρείες στην Ινδία και μαζί τους και παγκόσμιους επενδυτές».

Οι κάποτε απομονωμένες χρηματοπιστωτικές αγορές της Ινδίας θα συνεχίσουν να ανοίγουν. Με ξένη ιδιοκτησία λίγο πάνω από το 2%, η αγορά κρατικών ομολόγων αξίας 1,2 τρισ. δολαρίων της χώρας προστίθεται στον παγκόσμιο δείκτη χρέους της JPMorgan Chase & Co από τον Ιούνιο. Η κίνηση μπορεί να προσελκύσει έως και 100 δισ. δολάρια εισροών τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την HSBC Asset Management.

Η Ινδία εντείνει επίσης τις προσπάθειές της για την παγκοσμιοποίηση της ρουπίας, αν και σε πιο μέτρια κλίμακα από την επέκταση του γιουάν της Κίνας. Ωστόσο, η δυνατότητα υπάρχει όταν συνδυάζεται με την ανάπτυξη της κυβέρνησης της GIFT City — ενός πιλοτικού έργου ελεύθερης αγοράς στη δυτική Ινδία που φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμιος οικονομικός κόμβος χωρίς κανόνες και φόρους. 

Η εμπιστοσύνη στην Ινδία πηγάζει από τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο τέτοιων πρωτοβουλιών, όχι απαραίτητα από τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τις μετοχές και τα ομόλογα της χώρας, σύμφωνα με τον Gaurav Narain, διαχειριστή χρημάτων που συμβουλεύει το India Capital Growth Fund.

 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Alpha Bank: Είναι η Ινδία ο νέος καταλύτης της παγκόσμιας ανάπτυξης;

Ινδία: Εχει τεράστια παραγωγή τροφίμων, αλλά εκατομμύρια άτομα πεινάνε

Ινδία: Πιθανό η ανάπτυξη να ξεπεράσει το 7% τα επόμενα χρόνια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News