Business & Finance Τετάρτη 7/02/2024, 07:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι είναι το fika – Οι Σουηδοί ξέρουν το μυστικό της ευτυχίας στη δουλειά

Τι είναι το fika – Οι Σουηδοί ξέρουν το μυστικό της ευτυχίας στη δουλειά

Πώς θα μπορούσε να γίνει η ζωή στο γραφείο πιο ευχάριστη; Οι Σουηδοί γνωρίζουν το μυστικό εδώ και χρόνια, καθώς στη χώρα τους, η εργασιακή ζωή κινείται παραδοσιακά γύρω από το fika, μία «τελετουργία» που λαμβάνει χώρα μία ή δύο φορές την ημέρα και υπαγορεύει στους εργαζόμενους να αφήσουν τα κινητά και τα laptops στην άκρη και να βρεθούν μαζί, για καφέ, γλυκό ή άλλα σνακς.

Οι Σουηδοί εργαζόμενοι και οι εργοδότες τους λένε ότι αυτή η παράδοση βοηθά την ευημερία, την παραγωγικότητα και την καινοτομία στα γραφεία, καθώς επιτρέπει στους υπαλλήλους να «καθαρίσουν» το μυαλό τους και να ενισχύσουν τις σχέσεις τους.

Σε μία εποχή που η δυσαρέσκεια στους χώρους των γραφείων χτυπά «κόκκινο», το fika αρχίζει να εξαπλώνεται και εκτός της Σουηδίας.

Η The Grand, μια πλατφόρμα coaching με έδρα τη Νέα Υόρκη, καλεί και τους 10 υπαλλήλους της που εργάζονται εξ αποστάσεως για καφέ και συζήτηση στο Zoom, κάθε δεύτερη Παρασκευή. Η λονδρέζικη Hubble, ένα σάιτ για όσους αναζητούν ευέλικτους χώρους εργασίας, υιοθέτησε την παράδοση του fika  στην οποία την «μύησε» ένας Σουηδός υπάλληλός της, γράφει η Wall Street Journal.

«Όλοι έχουν μια δικαιολογία για να σταματήσουν τη δουλειά και να χαλαρώσουν», λέει ο Tushar Agarwal, CEO της Hubble, όπου το προσωπικό μαζεύεται κάθε τελευταία Παρασκευή του μήνα για  συζήτηση, καφέ και σνακ. Μάλιστα, από μία τέτοια συζήτηση γεννήθηκε ένα νέο προϊόν της εταιρείας, που αυτή τη στιγμή είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πηγές εσόδων της.

Η πίεση για αλλαγές στην εργασιακή καθημερινότητα είναι ιδιαίτερα μεγάλη στις ΗΠΑ, όπου οι εργαζόμενοι δηλώνουν λιγότερο συνδεδεμένοι με τις δουλειές τους από ό,τι πριν από την πανδημία. Άλλωστε, για πολλούς είναι ακόμα πιο δύσκολο να χτίσουν σχέσεις στον εργασιακό χώρο, λόγω της υβριδικής εργασίας. Και πολλοί εργοδότες φοβούνται ότι αυτή η απουσία κοινωνικής συνοχής μέσα στην εταιρεία τους πλήττει την εταιρική κουλτούρα και τελικά, τις δραστηριότητές της.

Στη Σουηδία, το fika είναι σε πολλές επιχειρήσεις υποχρεωτικό. Μάλιστα, το γεγονός ότι η συνήθεια αυτή ατόνησε μέσα στην πανδημία εκτιμάται ότι ευθύνεται για το ότι μόλις ένας στους δύο Σουηδούς δήλωσε το 2022 πολύ ικανοποιημένος από τη δουλειά του, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 69,5% το 2017.

Άλλωστε, οι έρευνες δείχνουν ότι τα κοινά διαλείμματα για καφέ βοηθούν όχι μόνο την ευημερία των εργαζομένων, αλλά και την παραγωγικότητά τους. Μελέτη του  ΜΙΤ που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στους υπαλλήλους call-center της Bank of America, βρήκε ότι οι εργαζόμενοι που προγραμμάτιζαν 15λεπτα διαλείμματα μαζί επικοινωνούσαν κατά 18% περισσότερο ο ένας με τον άλλο κατά τη διάρκεια της ημέρας, έναντι εκείνων που έκαναν τα διαλείμματά τους σε διαφορετικές ώρες. Συνολικά, η συνεργασία αυτή εκτιμάται ότι αύξησε την παραγωγικότητα κατά 15 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Χρειάζεται να είσαι «κακός» για να πετύχεις; Τι δείχνουν οι έρευνες

Μην λέτε ποτέ στον προϊστάμενο «δεν ξέρω» – Τι πρέπει να πείτε

Sam Altman: Η συμβουλή για την επιτυχία που δίνει ο άνθρωπος για τον οποίο όλοι μιλούν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News