Business & Finance Δευτέρα 5/02/2024, 21:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λεμέρ: Οι τιμές τροφίμων θα αυξηθούν κατά μέσο όρο 2% έως 3%

Λεμέρ: Οι τιμές τροφίμων θα αυξηθούν κατά μέσο όρο 2% έως 3%

Οι καταναλωτές πρόκειται να πληρώσουν 2% έως 3% περισσότερο για τα τρόφιμα στη Γαλλία μετά από ετήσιες διαπραγματεύσεις μεταξύ παραγωγών και λιανοπωλητών, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ.

Αν και οι τιμές θα είναι υψηλότερες κατά μέσο όρο, περίπου το ένα τέταρτο των προϊόντων θα πέσει τις επόμενες ημέρες σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από τη λήξη των συνομιλιών στις 31 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός στο France 5 TV, επικαλούμενος τρόφιμα όπως ζυμαρικά, καφές, ζάχαρη, λάδι και δημητριακά.

Στη Γαλλία, οι τιμές των τροφίμων αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην αρχή κάθε έτους. Ένας νόμος του 2018 απαιτεί από τις εταιρείες λιανικής να λαμβάνουν υπόψη το κόστος παραγωγής για να διασφαλίσουν ότι οι αγρότες δεν πωλούν με ζημία. Οι συνομιλίες φέτος πραγματοποιήθηκαν εν μέσω έντασης μετά τις διαμαρτυρίες των αγροτών για την αύξηση του κόστους, τους αυστηρούς κανονισμούς και τις φθηνές εισαγωγές.

Ο Γάλλος υπουργός είπε ότι περίπου 124 από τις 1.000 μεγαλύτερες συμβάσεις που υπογράφηκαν φέτος μεταξύ λιανοπωλητών και παραγωγών τροφίμων δεν ήταν σύμφωνες με το νόμο του 2018 και θα έπρεπε να συμμορφωθούν εντός 15 ημερών διαφορετικά κινδυνεύουν με πρόστιμο.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς τριπλασιάζεται η τιµή από το χωράφι στο ράφι

Ανατιμήσεις και κατανάλωση: Προτιμούν ακόμα τα επώνυμα προϊόντα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News